Protest mot djurhantering inom EU
– Det var fruktansvärt att se bilderna på teve. Jag kunde knappast titta, säger KFV:s ordförande Sture Jönsson. Det var rapporteringen om den belgiska hanteringen av slaktdjur som fick riksförbundet att reagera. Vanligtvis handlar deras jobb om att rehabilitera skadade vilda djur, men för Sture Jönsson är alla djur lika viktiga.
– Djur som djur, när man ser sådant djurplågeri kan man inte hålla tyst!
I brevet till jordbruksministern kräver KFV en djurhantering som sker på djurens villkor och som tar hänsyn till djurs naturliga beteende. Med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU vill förbundet att Margareta Winberg ställer hårdare krav på att medlemsländerna sätter in kraftfulla åtgärder mot företag och enskilda som inte följer bestämmelser om djurhantering.
– Det är nu det kan hända något, säger Sture Jönsson. Att Sverige är ordförandeland för EU blev ett startskott för KFV, som aldrig tidigare sysslat med protestaktioner. Men Sture Jönsson tror att det blir fler.
– Eftersom vi inte är veterinärer får vi bara ta emot mindre djur, men alla har ju rättigheten att reagera när större djur vansköts.
KFV samarbetar med Räddningstjänsten i sitt arbete med att rehabilitera skadade djur. Ofta handlar det om fåglar som drabbats av oljeutsläpp i vattnet. Nyligen har förbundet avtalat om samarbete även med kustbevakningen i region syd.
– Nu kan vi bli varnade direkt ett oljeutsläpp sker och slippa läsa om det i tidningen en dag senare. Det underlättar vårt arbete.
eva.emmelin[AT]kristianstadsbladet.se