Nyheter

Psyktest kan sålla bort trafikdårar

Nyheter • Publicerad 14 december 2007

Fick anledning att fundera häromdagen. Inträffar någon enstaka gång. Och då funderar jag. Upphovet till tankeverksamheten var en Mercedesförare som färdades i samma riktning som jag. Det var ett plus två-väg. Vi hade passerat skylten som talade om att två filer strax blir en när Mercan körde om i ganska hög hastighet. Inga problem. Men långtradaren framför oss skulle han knappast hinna om, trodde jag. Vi hade hunnit passera de första sneda pilarna. Det märktes att han ville försöka, men ångrade sig och saktade in. Lastbilen befann sig vid det snedstreckade området när Mercedesföraren ångrade sin tvekan och gav järnet.

En olycka föreföll oundviklig. Jag saktade in för att stanna och rusa till eventuellt skadades undsättning. Men det skedde ett under signerat en alert lastbilschaufför. Det stora fordonet gjorde en kraftig gir som gav den sannolikt tillfälligt sinnesförvirrade Mercedesföraren de centimetrar som behövdes för att undvika katastrofen. Situationen var inte unik, vi har alla sett liknande incidenter många gånger.

Vägverket och polisen sparar inget krut på sitt arbete med att minska trafikolyckorna. Man bygger bättre och säkrare vägar och sätter upp hastighetskameror. Polisen gör otaliga fart- och förarkontroller, men det är uppenbart att detta inte hjälper. Enligt nya rapporter är det tvärtom så att dödsolyckorna på våra vägar ökat.

Varje dag ger sig tusen sinom tusen bilförare ut i trafiken efter en natts dålig sömn, utmattade efter en stressig dag på jobbet eller med en infektion i kroppen. Eller kanske duktigt förbannade efter ett gräl med frun eller chefen. Sådana förare är, vågar jag påstå, lika illa lämpade bakom ratten som rattfyllon. Och så finns det kamikazepiloter - chansare, sådana som Mercedesföraren, bilförare med riktigt uselt omdöme.

Kjellander vid trafikpolisen och hans kolleger sliter som rävar utmed våra vägar med sina mätinstrument, men de arbetar i motvind. Det faktum att dödsolyckorna ökar visar att deras ansträngningar blott har marginell betydelse. Det är förstås frustrerande för dem, men också för alla oss andra.

Polisen kan kontrollera hastighet och nykterhet, men ännu finns inget instrument som kan mäta människans omdöme och lämplighet att sitta bakom en ratt. Därför kan kamikazepiloterna också framdeles härja fritt fram till dess olyckan är ett faktum. Och därför är trafiksäkerhetsarbetet mindre framgångsrikt.

Så vad göra? Inte vet jag, men enligt logikens lagar bör ett problem angripas vid dess rot. Kan det vara så enkelt att körkort utdelas alltför lättvindigt? Envar som klarar kör- och teoriprov tillåts ge sig ut i det brusande trafikhavet, utan hänsyn till mental lämplighet.

Inom flygvapnet tillåts ingen sätta sig bakom spakarna i ett Gripen-plan utan ett ha genomgått ett omfattande psyktest. Borde inte ett sådant test vara lika självklart för bilförare? För att sålla bort de värsta vildhjärnorna?

Bara en stilla undran.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.