Annons
Nyheter

Pub anmodas ändra marknadsföringen

Puben Banken uppmanas av Konsumentverket att ändra sin marknadsföring av starköl. Anledningen är att en tidningsannons i Kristianstadsbladet inte uppfyller kraven på måttfullhet. I annonsen anges priser på öl i samband med firandet av den irländska nationaldagen Saint Patricks day. Annonsen anmäldes till Konsumentverket av kommunens alkoholhandläggare Bertil Andersson.
Nyheter • Publicerad 21 april 2001

Kommunen ansvarar för tillsyn av marknadsföring av alkoholdrycker enligt alkohollagen.

[-]I annonsen marknadsfördes enbart drycker. För att motsvara alkohollagens krav på måttfullhet i marknadsföring bör dryckerna annonseras tillsammans med mat. I det här fallet lät jag anmälan gå vidare till Konsumentverket, säger Bertil Andersson.

Annons

Bankens ägare Thimmy Andersson säger att ett materbjudande ingick i den ursprungliga annonsen.

[-]Det måste ha fallit bort från annonsen på något sätt. Sedan är jag lite kluven till alkohollagen. Varför får man skriva till exempel att "Pyttipanna och en starköl kostar 78 kronor" eller att allt i baren kostar 39 kronor. Det framgår ju ändå vad det är man annonserar om, säger han.

Enligt alkohollagen är all marknadsföring av alkohol i periodisk skrift förbjuden. Restaurangannonser av typen "Stor stark 30 kronor" strider mot lagen även om inget varumärke nämns. Trots detta har Konsumentverket accepterat en måttfull annonsering av alkohol eftersom myndigheten anser att en prisuppgift kan anses vara i konsumenternas intresse.

Marcus Haraldsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons