Annons
Nyheter

Publikfest väntar i Tivoli i sommar

Festivalkansliet kan nu presentera Christianstadsdagarnas första stora artistpaket. Skivaktuelle visrockaren Lars Winnerbäck kommer till stan, med 1970-talets progghjältar Nationalteatern i släptåg. Det är med andra ord upplagt för publikfest i Tivoliparken den tionde juli.
Nyheter • Publicerad 27 april 2001
Lars Winnerbäck är klar för Christianstadsdagarna. Tisdag 10 juli delar han kvällen i Tivoliparken med Nationalteatern. Några bilder på 1970-talets största proggfavoriter, i nuvarande sättning, finns inte att tillgå. Bild: PRESSENS BILD
Lars Winnerbäck är klar för Christianstadsdagarna. Tisdag 10 juli delar han kvällen i Tivoliparken med Nationalteatern. Några bilder på 1970-talets största proggfavoriter, i nuvarande sättning, finns inte att tillgå. Bild: PRESSENS BILDFoto: 

–Jag tror väldigt mycket på den här kvällen, säger Kaisa Welander på festivalkansliet. Winnerbäck har en bred publik mellan 15 och 30, Nationalteatern är stora för målgruppen 30 plus.

Nationalteatern bildades som en gatuteatergrupp i Lund 1968. Året efter flyttades basen till Göteborg och Ulf Dageby blev frontman för ett sällskap som förenade teater med rock´n´roll.

Annons

Den radikala musikrörelsen blev en vinstmaskin och Nationalteatern stod bakom några av de största succéerna; musikteaterklassiker som Rockormen och Tältprojeket och – förstås – plattan Livet är en fest med kultlåtarna Jack the Ripper, Hanna från Arlöv och titelspåret.

Bemanningen har varierat genom åren. Totta Näslund var med på återföreningsturnén i början av 1990-talet, men idag ägnar Totta sig helt åt soloprojekt.

Kvar i Nationalteaterns rockorkester finns dock Ulf Dageby, Bengan Blomgren som tidigare spelade gitarr i Björn Afzelius Globetrotters, Nikke Ström från Tottas Bluesband och Wiehetrummisen Håkan Nyberg.

Lars Winnerbäck, som blev Bellmanspristagare ifjol, var med på Tivolirock 1999 och gjorde även en spelning på Södra Kasern under kulturveckan i Kristianstad samma år. Sedan kom genombrottet med singeln Kom och nu, efter totalt fem album som producerats i rask takt, är visrockaren populärare än någonsin.

I februari lanserade låten Jag vill gå hem med dej fullängdaren Singel, och Winnerbäck bet sig fast på den svenska topplistan. Framgångar som nu följs av en omfattande turné, bland annat inom det uppmärksammade Kalaskollektivet med Soundtrack Of Our Lives och Bob Hund. Under våren har bland andra Norpan Eriksson (trummor), Staffan Andersson (gitarr) och körduon Idde Schultz/Anna Stadling ingått i Winnerbäcks kompband.

Kaisa Welander berättar att festivalkansliet den närmaste tiden lägger störst kraft vid att skriva kontrakt med de artister som blir Christianstadsdagarnas affischnamn.

–Måndags- och tisdagskvällarna är avklarade (Friends och Nicke & Mojje, respektive Winnerbäck/Nationalteatern). Nästa mål blir att boka till lördag 14 juli.

I de här sammanhangen jobbar Welander på uppdrag av C4-sällskapet. Parallellt pågår det ideella arbetet inom rockföreningen Kid Skreol som arrangerar invigningskvällen i Tivoliparken (6 juli) samt Tivolirock (lördag 7 juli).

–Det går framåt, säger Kaisa Welander. Den övergripande målsättningen är att göra festivalveckan attraktiv för en så bred publik som möjligt.

Anders Mårtensson

ANDERS MÅRTENSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons