Annons
Nyheter

Rättegång i dag om cigarettsmugglingen

I dag klockan nio inleddes rättegången i Kristianstad mot den 40-årig lastbilschaufför från Litauen som kom till Åhus hamn lördagen den 10 februari med färjan från Klaipeda. Han hade sammanlagt omkring 360 000 cigaretter, alltså 1 800 limpor gömda i ett lönnfack under golvet i trailern.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2001

Mannen nekar till brott och påstår att han inte kände till att han hade smuggelcigaretter med sig.

Cigaretterna skulle kostat drygt en halv miljon kronor vid försäljning till vanligt butikspris i Sverige.

Annons

Åklagare Bo Albrektsson hävdar att chauffören måste varit medveten om smugglingsförsöket.

– Brottet är grovt med hänsyn till det höga värdet på cigaretterna samt att det ingått som ett led i en systematisk brottslighet, säger Bo Albrektsson.

Han vill också att tingsrätten ska konfiskera den specialbyggda trailern så att den inte kan användas till smuggling fler gånger. Bo Albrektsson har aviserat att han kommer att spela upp en videofilm av trailern under rättegången för att övertyga tingsrätten om att chauffören måste ha sett att golvet buktade och därför borde reagerat.

– Jag hade inte kört med trailern tidigare och visste inte hur golvet brukade vara, säger chauffören till sitt försvar.

Av Lennart Svenezon Tel 044-18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons