Nyheter

Rättegång i dag om Hallandsåsen

Böter eller möjligen fängelse. Det är vad två chefer inom Skanska riskerar när de i dag ställs inför rätta i Ängelholm för giftskandalen vid Hallandsåsen för fyra år sedan.
Nyheter • Publicerad 13 november 2001

De båda cheferna kommer att möta de tunnelarbetare som skadades av tätningsmedlet Rhoca Gil. Under rättegången ska arbetarna vittna om hur det gick till när vattenläckaget till följd av tunneldrivningen skulle stoppas med det mycket giftiga medlet.

I stora drag består åtalet mot Skanskacheferna av två delar där arbetsmiljön för tunnelarbetarna är den ena. Där står Henrik Ivarsson, i egenskap av Skanskas produktionschef vid tunnelbygget, åtalad för brott mot arbetsmiljölagen.

Den andra delen gäller den yttre miljön och handlar om att stora mängder akrylamid sköljdes ut i den känsliga naturen runt Hallandsåsen. Höga halter av akrylamid mättes upp i Vadbäcken, Stensån och i 29 brunnar på åsen.

Förhandlingen i tingsrätten kommer att avslutas i mitten av december. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.