Nyheter

Redaktörens spalt: Artikelserie om flyktingar engagerar

Nyheter • Publicerad 16 februari 2008

Den 8 februari berättade Kristianstadsbladet att Kristianstads kommun de senaste två åren tagit emot fler flyktingar än man avtalat om. För 2007 hade kommunen avtalet med Migrationsverket om 100 flyktingar. Det kom 401.

Artikelserien, "Nya Kristianstadsbor" har berört och upprört många läsare. Vi på redaktionen har fått e-post, insändare, telefon (inte minst till jourhavande) och artikelkommentarer på nätet. Många röster har varit kritiska till den svenska migrationspolitiken. Några har också vänt sig mot Kb och tyckt att flera artiklar är något de kallar "snyftreportage".

När vi blev medvetna om att Kristianstad kommun tog emot fler flyktingar än man avtalat om väckte det en mängd frågor. Klarar kommunen att hantera så många personer? Hur sker flyktingmottagandet? Finns det bostäder till alla? Får barnen plats på förskola och skola? Hur ser arbetsmarknaden ut? På vilket sätt integreras flyktingarna på andra sätt in i det svenska samhället?

Kan kommunen säga nej till flyktingar som vill bosätta sig här? Vad betyder det för kommunen ekonomiskt när det kommer fler flyktingar än man avtalat om?

Givetvis ville vi också ta reda på hur de nyanlända upplever sin situation i ett nytt land.

Det här är några av de frågor vi har försökt besvara. Alla har vi kanske inte lyckats hitta, men många av svaren finns i våra artiklar.

De flesta som hör av sig om artikelserien är kritiska till migrationspolitiken. Andra tycker att Kristianstadsbladet överhuvudtaget inte ska skriva om flyktingar. De tycker att vi på tidningen lyfter fram flyktingarnas situation som besvärlig och menar att det finns andra grupper som vi borde skriva mer om, allt ifrån hemlösa till pensionärer. Det gör vi också med jämna mellanrum.

På nätet, där artikelkommentarerna är helt anonyma, är det många som kritiserat oss för att vi inte publicerar alla synpunkter.

Vi försöker låta alla komma till tals. Det tror jag också att många har sett när de läst insändare, jourhavande och artikelkommentarer på internet. Det finns dock åsikter som inte kan publiceras. Generaliseringar och spekulationer som enbart bygger på rykten och ett allmänt hat mot flyktingar tillför inte debatten något. Många av inläggen är att betrakta som det som lagen beskriver som "hets mot folkgrupp" och då varken kan eller vill jag publicera synpunkterna.

Kristianstadsbladet har lyft fram en aktuell och omdiskuterad fråga och på bästa sätt försökt förklara orsaker och konsekvenser. Redaktionens uppgift att ta fram fördjupande artiklar i olika ämnen är viktig för en lokaltidning.

Sedan är det upp till andra, kanske i första hand politiker och olika myndigheter, att hantera den verklighet som vi försökt beskriva.

Trevlig helg!

Lasse Bernfalk

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.