Nyheter

Regionens revisorer på studieresa till Bryssel

Nyheter • Publicerad 13 maj 2005

Nästa vecka åker nio av Region Skånes 13 förtroendevalda revisorer och ytterligare tre personer på studieresa till Bryssel och Luxemburg.

– Region Skåne driver en hel del EU-projekt. Frågan är – vem ska revidera dem, säger Cay Kallin, vice ordförande i revisionen.

Någon granskning har inte gjorts av projekt där regionen till exempel betalar hälften, och där den andra hälften betalas med EU-pengar.

– Meningen är också att vi ska diskutera gemensamma granskningsprojekt där inte bara Region Skåne och EU deltar utan också de 33 skånska kommunerna, säger Cay Kallin.

Resan går från Sverige på onsdag, och gruppen är tillbaka på eftermiddagen nästa lördag. Under tiden ska revisorerna besöka bland annat Europaparlamentet, Europeiska kommissionen och dess internrevision, svenska delegationen i Bryssel, svenska representationen, Sveriges kommuner och landsting i Bryssel, plus revisionsrätten och svenska ambassaden i Luxemburg.

Cay Kallin förklarar att revisorerna behöver lära sig mer om EU:s revisionsverksamhet, inte minst mot bakgrund av att många EU-projekt drivs inom regional utvecklings olika verksamheter. Biträdande utvecklingsdirektören kommer därför att finns med i gruppen, liksom en yrkesrevisor och revisionens sekreterare.

Resan har varit planerad sedan länge, och pengar finns därför reserverade i revisionens budget. Kostnaden är 10100 kronor per person och inkluderar resa, hotell och transporter.

– Naturligtvis kommer gruppen att lämna en reserapport, säger Cay Kallin.

Gunilla Ingels

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.