Annons
Nyheter

Reinfeldt gästade Brottsofferjouren

Igår var Fredrik Reinfeldt, Stockholm, nybliven ordförande i riksdagens justitieutskott i Skåne. Efter att först ha besökt Lund, for han vidare till Kristianstad och Röke innan han avslutade dagen med att medverka i en debatt i Ängelholm om ungdomskriminalitet.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2001

Jag vill med det här besöket se hur man jobbar inom brottsofferjouren i landet, vilket stöd man kan ge åt drabbade brottsoffer samt se vad vi kan göra lagstiftningsmässigt för att täppa igen eventuella för hål i det stöd vi försöker utverka åt brottsoffer, förklarade Fredrik Reinfeldt.

Han fortsatte:

Annons

Statsmakten måste markera att den står på brottsoffrens sida. Brottsoffer bör därför ges en tydligare rätt till information och insyn under hela rättprocessen. Stöd och information till dem som direkt drabbas av brott har avgörande betydelse för medborgarnas förtroende för rättsväsendet. Med dagens långa handläggningstider är det av stor betydelse att brottsoffer får kontinuerlig information om utredning av brottet.

Fredrik Reinfeldt påtalade också bristen på poliser.

Ur ett brottsoffers perspektiv är det också viktigt att antalet poliser ökar. Brottsoffer som inte får sina brottsanmälningar utredda på grund av polisbristen blir inte hjälpta av insatser längre fram i rättprocessen. Trygghet för brottsoffren förutsätter att polisen kommer när man ringer och att anmälningar behandlas så att både offret och anhöriga känner att någon bryr sig. Dagens polisbrist är inte acceptabel och det behövs minst 3000 ytterligare poliser i hela landet, varav 400 till Skåne, avslutade Fredrik Reinfeldt.

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons