Nyheter

Revisorerna granskar vårdansvaret

Nyheter • Publicerad 7 maj 2005

Region Skånes revisorer ska titta närmare på hur ansvaret för vården i Skåne fördelas. Sedan flera år tillbaka ser de oklarheter i den politiska organisationen. Därför får Ernst & Young i uppdrag att granska frågan.

– Det handlar om rollfördelningen mellan hälso- och sjukvårdsnämnden och distriktsnämnderna, men i någon mån också regionstyrelsen, säger yrkesrevisorn Inge Hildingsson på revisionskontoret.

Tidigare har distriktsnämnderna haft ett större eget ansvar att fördela pengar mellan sjukhusen och primärvården i sina sjukvårdsdistrikt, men för att sanera ekonomin har den nuvarande regionledningen koncentrerat mer ansvar till hälso- och sjukvårdsnämnden. Dessutom har regionstyrelsen haft sista ordet när det gäller investeringar och nyanställningar sedan stoppet infördes för två år sedan. Just anslagsöverskridandet är en fråga som ska granskas av konsulterna.

De ska också titta på om regionstyrelsen och nämnderna arbetar effektivt. I oktober ska granskningen vara klar.

Ingela Rutberg

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.