Nyheter

Riksdagsman: Förstör IP-numren

Den moderate riksdagsledamoten Karl Sigfrid uppmanar internetleverantörer att inte lagra användaruppgifter. Därmed skulle de kringgå Ipredlagen.
Nyheter • Publicerad 28 april 2009

I måndags meddelade Tele 2 att man följer internetoperatören Bahnhofs exempel att inte lagra kundernas användaruppgifter. Därmed kringgår man den nya Ipredlagen, som kan tvinga operatörerna att lämna ut kunduppgifter.

Den moderate riksdagsmannen Karl Sigfrid har hela tiden varit emot Ipredlagen, och han uppmanar nu andra internetoperatörer att följa efter Tele 2.

- Jag har själv skickat ett mejl till min internetleverantör Bredbandsbolaget och bett dem att upphöra med lagring av IP-nummer. Som konsument kan man kräva att en internetleverantör vidtar lagliga åtgärder för att skydda rätten till privat kommunikation, säger Sigfrid.

"Genom att ni lagrar mina IP-uppgifter kan jag inte använda ett öppet trådlöst nätverk utan att utsätta mig för risken att få min identitet utlämnad till upphovsrättsinnehavare", skriver Sigfrid i sitt brev till Bredbandsbolaget.

Karl Sigfrid tror att flertalet internetleverantörer inom kort kommer att upphöra med att lagra IP-nummer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.