Nyheter

Rostad konst imponerar

Nyheter • Publicerad 30 januari 2001
Av 2 150 brödskivor rostade i varierande grad har den svenska konstnärsduon FA+ byggt sitt mosaikporträtt av en brödrost.
Av 2 150 brödskivor rostade i varierande grad har den svenska konstnärsduon FA+ byggt sitt mosaikporträtt av en brödrost.Foto: 

KONST. Den svenska konstnärsduon FA+ gigantiska brödmosaik The Toaster har tagit publiken med storm på den Internationella konstbiennalen i Buenos Aires. ”Har ni sett brödrosten”, ekade det i salarna redan under vernissagedagen. Och Ingrid Falks och Gustavo Aguerres verk har sedan fortsatt att dra uppmärksamheten från övrig konst på biennalen.

Det 4 x 4,5 meter stora porträttet av brödrosten är en mosaik tillverkad av 2150 brödskivor rostade i

varierande grad. Tillsammans framkallar de en nästan fotografisk bild av en gigantisk brödrost. Verket tog tre veckor att tillverka på plats med hjälp av stora frivilliga insatser och deras brödrostar.

Recensionerna har varit översvallande och Buenos Aires viktigaste konstkritiker Ana Maria Battistozzi beskrev verket som ”magnetiserande på publiken”. Hela den svenska avdelningen med sju konstnärer representerade betecknas som den bästa. Moderna Museet i Buenos Aires har visat intresse för att låta FA+ verk stanna i landet och ingå i samlingarna.

Konstnärsparet Falk-Aguerres arbetar som FA+ sedan 1992. De har berikat Stockholm med Strindbergcitaten på Drottninggatan. Det var första steget i deras långsiktiga projekt Världens bibliotek på gatorna. De har just påbörjat nästa fas med att låta författaren JL Borges texter pryda gatorna direkt på asfalten i Buenos Aires. (PM)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.