Röster om Sture
Tidskrift
Tidskriften Sture/Serum, nr 18. Red: Jonas Svensson, Mårten Melin, Anna Jörgensdotter med flera
Författaren Sture Dahlström (född 1922) är sparsamt omnämnd i litteraturhistoriska verk. Han höll sig vid sidan av etablissemanget och gav ut sina böcker på det lilla lundabaserade förlaget Bakhåll.
Många gånger blev hans böcker – till slut ett tjugotal – helt förbisedda av kulturredaktörer och recensenter. Ändå har Dahlström nått tusentals läsare; ryktet om hans satiriska surrealism har gått, och går fortfarande, från mun till mun.
Titlar som Änglar blåser hårt, Piruett för kannibaler och Den store Blondino finns i var och varannan bokhylla. Dahlström gjorde intryck. Folk vallfärdade till hans hem i Heinge på Österlen.
Försommaren 2001 dog Sture Dahlström, älskad och saknad av tusentals läsare. Nu har tidskriften Serum gjort ett hyllningsnummer, kallat "tidskriften Sture". Det är en god idé.
Allra närmst Sture kommer man i Mats Keyets inledande minnesporträtt Ankare, strumpor och spanska boots. Keyet har bland annat skrivit Sture Dahlström. En biografi och hann träffa Dahlström många gånger. Det märks i hans porträtt.
Jag fastnar också för Lars Palms dikt, ur vilken jag saxar dessa rader:
Sture torkar under råmande ekar.
Tillgången på karnevaler måste säkras.
Underliga saker hända än i våra dar minsann.
Råkar alla gå ut ur bildrutan?
Enstaka operor brinner i dikesrenen.
Det är fint skrivet. Jag tror att Dahlström själv hade gillat det.
Detta specialnummer innehåller även en del mer ordinärt serumskt material. Tidskriften har i sina arton nummer gjort den oetablerade litteraturen till sitt signum; den här gången bjuds det på romanutdrag av Vendela Fredricson och Jacob Härnqvist, en kvinnlig blottarnovell av Helena Fehrman och dramatik av Antti Vaino. En del är bra, en del mindre bra.
Numrets klarast lysande stjärna är och förblir Sture Dahlström. Han är en av Nordens mest underskattade författare. Eller som Linda Ölverudh uttrycker det i sin hyllningsdikt:
Jag gillar Sture för att han inte var Rosamunde Pilcher, för Vulkanmannens skrivmaskinsgapskratt och för den stora pälsmössan.
Bättre kan det inte sägas.
Petter Bengtsson
kultur@kristianstadsbladet.se
Serum på internet: go.to/tidskriftenserum