Ryanair slutar att flyga från Kristianstad
Uppgifterna går isär om varför Ryanair slutar att flyga från Kristianstad.
Enligt marknadsdirektören Sean Coyle har bolaget inte tillräckligt många plan, de räcker inte till för alla destinationer när Ryanair nu börjar flyga från Göteborg och Västerås.
Avgift är orsaken
Men Thomas Bengtsson, vd för Kristianstads Airport, har en annan version.
- Ryanair har motiverat för oss att de lägger ner från Kristianstad för att vi tar ut en serviceavgift på 50-100 kronor per bokning.
Enligt Thomas Bengtsson är avgiften nödvändig för att täcka flygplatsens kostnader med bokning och service åt dem som flyger med Ryanair. Annars hade det varit tal om subventioner åt flygbolaget.
- Vi har gått igenom avtalet med våra advokater, och ingenting där säger att vi inte får ta ut en bokningsavgift.
Säger upp avtalet
Avtalet, som slöts 1998, innebar att Ryanair skulle flyga från Kristianstad fram till den 27 april 2003. Nu slutar bolaget två år tidigare.
- Visst kan man kanske kalla det för kontraktsbrott. Vi ser nu över med våra advokater om vi ska gå vidare med detta.
- Men med all respekt för kontrakt, är man missnöjd går det alltid att hitta infallsvinklar och skäl till att bryta det, säger Thomas Bengtsson.
Han anser att flygbolaget jobbar med att spela ut mindre flygplatser mot varandra.
Förstår ortsskälet
Thomas Bengtsson säger också att de hade förstått om Ryanair sagt att Everöd låg fel till att flyga ifrån, och om de hellre ville satsa på storstäderna av den anledningen.
- Men att komma med det här med serviceavgiften… Ryanair har aldrig tappat en passagerare på grund av vår avgift, snarare tvärtom, vi har kunnat ge en utomordentlig service och hjälpa folk att hitta både hotell och komma rätt till matcher och evenemang.
Sämre tider, mindre plan
Han säger själv att han misstänkte det inte skulle hålla så länge till, när Ryanair började flyga från Sturup.
- Bland annat fick vi sämre flygtider, starten gick härifrån 17.40. Det innebär att man är framme vid 19-tiden, engelsk tid. Och först vid 20-21-tiden är man framme i London. Då hinner man inte göra något den kvällen.
Dessutom återgick Ryanair till att flyga med den mindre 737-200, som bara tar 132 passagerare, istället för det större 737-800, som tar 189 passagerare.
10 jobb berörs
Thomas Bengtsson betonar också att flygplatsen inte står och faller med Ryanair, utan att de nu letar andra bolag att samarbeta med.
- Ryanair har givetvis haft ett stort profileringsvärde för flygplatsen, för alla som jobbar här och för regionen. Men det har inte inneburit någon större vinst för oss, den har varit blygsam.
Uppemot tio personer har nu arbetat mer eller mindre indirekt med Ryanair på flygplatsen. Hur många av dessa jobb som är hotade vill Bengtsson inte uttala sig om.
- Vi inleder förhandlingar med fackförbunden nästa vecka. Men personalen gör mer än jobbar med Ryanair, de jobbar även med andra flygbolag och taxfree-försäljningen.
Han anser heller inte att de tre åren med Ryanair varit bortkastade.
- Vi har lärt oss otroligt mycket i hela organisationen som vi kan ha stor nytta av i framtiden. Bland annat hur man tömmer och fyller, i princip vänder ett helt plan, på 20 minuter.
Sista planet från Everöd till Stanstead utanför London går den 24 mars klockan 17.40.
clifford.johansen[AT]kristianstadsbladet.se