Annons
Nyheter

Så ska sjukfrånvaron minskas i Region Skåne

Även om Region Skåne inte är sämst i landet, vad gäller anställdas långtidssjukskrivningar, finns det skäl att se vad man kan göra för att minska sjukfrånvaron. Sjukfrånvarons ökning bland sjuksköterskor från 1999 till 2000 motsvarar 160 sjukskötersketjänster, Personalutskottet stöder därför förslaget om att omedelbart vidta åtgärder.
Nyheter • Publicerad 5 april 2001

Arbete pågår redan ute i verksamheterna. Exempelvis samarbetar några förvaltningar med försäkringskassan och föetagshälsovården för att kartlägga orsaker och ta fram ett handlingsprogram.

Att subventionera friskvård för medarbetare är ett sätt, liksom att ekonomiskt stötta vid behov av psykoterapeutiska insatser.

Annons

Linjechefer och skyddsombud får fortlöpande utbildning i arbetsmiljö. Kuratorer bidrar till att utveckla den psykosociala arbetsmiljön på ett positivt sätt. Alla insatser är viktiga för att Region Skåne ska kunna behålla sin personal, och också rekrytera ny.

Det är framför allt långtidssjukskrivningarna som ökar, särskilt den på ett halvår eller mer. Den korta frånvaron ökar också, men inte alls i samma omfattning.

Allra störst är ökningen bland städpersonal. En stor del av förklaringen ligger dock i att Region Skånes städverksamhet under förra året lades över på entreprenad, och att långtidssjukskrivna medarbetare inte följde med över till den nya verksamheten.

Av Gunilla Ingels 044-18 55 38
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons