Nyheter

Sajber-Marx?

Nyheter • Publicerad 13 februari 2001

Går det att i dessa förflyktigande globaliseringstider förena Karl Marx och cyberspace? Ja, menar den norske författaren och ”urbanisten” Erling Fossen i sin bok med just titeln Marx i cyberspace. I sju kapitel, från ”Bit Bang” (”Den viktigaste konsekvensen av den digitala revolutionen är förlusten av territoriet”) till ”Det radikala projektet” (”om att förmänskliga moderniteten”), hävdar Fossen att Marx kan få rätt om de radikala krafterna bara lär sig att styra den nu fritt härjande teknologin. Och liksom i sina andra publikationer pudrar författaren inte bara sockret från postmoderna och klassiska husgudar över sin spekulativa anrättning, utan också alldeles egenhändiga fördomar och allt annat än resonerande kategoriseringar, inte minst mot USA, där ”många federalt anställda inte ens törs reparera ödelagda vägar i fruktan för att bli beskjutna”.

Eftersom Fossen själv gärna koketterar med den charlatanstämpel som hans kritiker gett honom, kan vi väl smickra hans ego ytterligare genom att helt enkelt instämma med det omdömet.

MARTIN LAGERHOLM

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.