Nyheter

Salta maten med finess

Nyheter • Publicerad 8 maj 2003
Salt kan kosta allt från några kronor till 500 kronor kilot. Franskt gourmetsalt kostar strax under hundralappen kilot. Bild: dan strandqvist
Salt kan kosta allt från några kronor till 500 kronor kilot. Franskt gourmetsalt kostar strax under hundralappen kilot. Bild: dan strandqvistFoto: 

Kocksalt, flingsalt och gourmetsalt. Det som förr var salt rätt och slätt är i dag en djungel av olika salter. I botten fungerar alla som just salt, men smaken varierar från lätt syntetisk till milt aromatisk. Vanligt hushållssalt fungerar bra till all matlagning, men är inte lika aromatiskt som grovt gourmetsalt eller flingsalt. Hushållssalt är däremot ett måste vid gravning av fisk, beredning av inläggningslag och annat där hög salthalt är viktigt för den konserverande effekten. Gourmetsalt, ibland kallat franskt kocksalt, är saltkristaller som utvinns ur havet. Kristallerna är ganska hårda och för bästa resultat bör saltet stötas i mortel före användning. Bästa saltet är så kallat flingsalt. Här har vattnet avdunstats med hjälp av solstrålar, el eller gasolvärme. Resultatet blir små, tunna flagor av salt som smälter på maten och ger en mild, mycket aromatisk saltsmak. Priset på salt varierar från under tian till cirka 500 kronor per kilo. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.