Satsa på en slö frukost
Det ska villigt erkännas att det kan kännas motigt under höstens hotfulla moln av plikter. Skaffa gymkort, boka fritidsaktiviteter till ungarna, måla om hallen, klippa topparna, städa gården och så det där jätteruggiga molnet som kallas arbete.
Allt ska hinnas med, benen instängda i långbyxor under protest och skriker efter förlängd sliten shortssommar. Ja, ni vet precis hur det kan kännas.
Det är då man måste fixa en date med "unna sig". Det går helt enkelt ut på att ta vara på de där små guldkornen till ögonblick av ledig tid som vi hamstrar för att överleva en kommande november.
En riktigt slö långfrukost kan räcka länge. En kopp lyxchoklad på sängkanten, nybakta scones, skramlade ägg och en extra tjock morgontidning kan göra underverk med frihetslängtande själar. Köp ett par spännande marmeladsorter, mixa en smoothie, tag dig tid. Den som blir hysterisk över smulor i sängen får dispens att uppsöka köksbord eller tv-soffor. Bara det sker i maklig takt och med extra omsorgsfullhet.
Det handlar alltså inte om att slänga i sig den där vanliga ostmackan och pulverkaffet på språng. Allt som kan likna någon sorts rutin går tvärbort. Duk på borden, bullar i ugnen och mjukisbrallor kan få dej på riktigt soft morgonhumör. Göm alla måste-göra-listor, avboka tvättiden och sätt på något stillsamt på stereon. Kocken Jonas Borssén är en hejare på det där med att äta lyxig men ändå nyttig familjefrukost och har skrivit boken "Frukost & Brunch" (Prisma) om hur det ska gå till.
Ett av hans bästa knep tycker jag är att man ska duka och förbereda kvällen innan. Så mycket enklare det blir att kravla över sängkanten till dukat bord (om man nu inte väljer att slåss med smulorna i sängen förstås). Degar kan jäsas i kylen över natten, muffinssmet likaså och smoothies kan gott och väl stå ett par timmar. Frysen är också en välkommen vän. Baka för flera frukostar och tina när du finner tid.
Är du ensam är det absolut inget hinder för att njuta. Har du familj så se till att samla dem alla.
Och en långbrunch i goda vänners lag med en Bloody Mary vid sidan om kan bli skönare än vilken stiff parmiddag som helst. (TT Spektra)
Mia Gahne
mia.gahne@ttspektra.se
4 koppar, 10 minuter
125 g mörk choklad med minst 70 procents kakaohalt
6 dl mjölk (inte iskall)
5-8 msk socker, beroende på smak
ev 1 msk konjak eller mörk rom
ev lättvispad grädde
1. Bryt chokladen i mindre bitar och hacka. Låt chokladen smälta på svag värme tillsammans med mjölk och socker under ständig omrörning tills all chokladen smält och temperaturen är lagom. Chokladen får inte koka.
2. Smaka av om du vill ha mera socker och rör i så fall ner det under omrörning och eventuellt en liten skvätt konjak eller mörk rom.
3. Servera genast med eller utan lättvispad grädde. Cirka 10 portioner, 30 minuter + jästid över natten
1 l vetemjöl special
5 dl vatten (kallt)
1 tsk salt
1/4 paket jäst
1. Smula jästen i en bunke och rör ut med kallt vatten och salt. Blanda i mjölet och arbeta ihop till en deg som blir ganska kladdig. Täck över med bakduk eller plastfolie och låt stå i kylen över natten.
2. Nästa morgon klickar du ut degen med en slev på bakplåtsklädd plåt. Grädda i cirka 20 minuter i 200 grader mitt i ugnen. Sätt in en skål med vatten också för att få extra hård skorpa. 2 personer, 10 minuter
6 dl färskpressad apelsinjuice
1 liter jordgubbar, färska eller halvtinade frusna
1 liten näve färsk mynta
1. Snoppa färska jordgubbar. Kör dem tillsammans med juicen i en djup skål med mixerstav eller matberedare. Häll i färska myntablad och kör lite till.
2. Om du gör den kvällen innan så lägg på lock eller plast och ställ in i kylen. Kör ett extra varv på morgonen innan du slår upp den i höga glas. Servera med sugrör. 2-4 personer, 20 minuter
6-8 ägg
1 gul eller röd lök
3-4 vitlöksklyftor
1 chilifrukt eller kajennpeppar
1/2 liten zucchini
1 dl valfri svamp
2 tomater
100 g fetaost
1 näve färsk basilika
paprikapulver
salt och nymalen svartpeppar
olivolja
1. Skala lök och vitlök och finhacka. Skala även zucchinin lite slarvigt med en potatisskalare och tärna. Borsta eller skölj svampen och skär i mindre bitar. Ta bort kärnorna och det vita höljet ur chilin och finhacka resten.
2. Hetta upp olja i en stor stekpanna och fräs chili, lök, zucchini och svamp tills det får färg. Sänk värmen och tillsätt vitlöken och fräs ytterligare en kort stund. Knäck ner äggen och rör runt lite lätt i botten med en trägaffel. Strö över tomatskivor och tärnad feta. Krydda.
När äggen nästan stelnat är det klart. Ta bort från värmen och fördela basilikabladen över. Servera med Bloody Mary om du är på det humöret.