Nyheter

Scenen är din

En klassisk ridå möter besökarna av Kristianstads konsthall. Bakom väntar flera upptäckter. Ebba Matz är konstnären. Vernissage idag.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2004
Ebba Matz vid helikopterplattan, som erbjuder både flykt och landning.
Ebba Matz vid helikopterplattan, som erbjuder både flykt och landning.Foto: 
Ebba Matz vid helikopterplattan, som erbjuder både flykt och landning.
Ebba Matz vid helikopterplattan, som erbjuder både flykt och landning.Foto: 
En hypnosspiral ger flera associationer, som till filmen "Vertigo". Själv har konstnären Ebba Matz spint vidare på "Zelig" av Woodu’y Allen.
En hypnosspiral ger flera associationer, som till filmen "Vertigo". Själv har konstnären Ebba Matz spint vidare på "Zelig" av Woodu’y Allen.Foto: 

Läser man om Ebba Matz återkommer ordet rum. Det är också ett av de första ord som nämns på torsdagens pressvisning i Kristianstads konsthall. Rummets betydelse.

– Ebba har en väldigt bra materialkänsla, det finns en bra finish på verken och hon arbetar alltid med rummet, som utställningens kurator Yrr Jonasdottir, tidigare intendent i huset, säger.

Och för Ebba Matz har just konsthallens rum varit en utgångspunkt i arbetet. "Jag blev jättetriggad av rummet", säger hon och menar att det handlar om både yta och rummets karaktär. Hemma i ateljén byggde hon en modell av konsthallen, där hon kunde prova sig fram. Det var efter en Ebba Matz-utställning 1994 som Yrr Jonasdottir bestämde sig för att någon gång i framtiden göra en egen utställning med Ebba Matz. När det nu har blivit verklighet har resultatet blivit ett öppet rum, där objekten bakom en inledande sammetsridå är utspridda i lokalen. Som scenografi. Allting är nytt och allting är gjort som ett enda verk: Loop.

– Jag ville ha en typisk ridåridå, som gör det tydligt att det är en föreställning. Här, framför ridån, är backstage. Och på andra sidan finns scenen. Sedan, i slutet av utställningen, finns en ridå till. Så allt blir en loop, säger Ebba Matz.

Publiken blir aktörer. Vilka val har jag efter att ha trätt fram på scen, styr du mig? "Nej, du har olika valmöjligheter. Som livet självt", svarar Matz.

Här finns en snurrdörr, ljus i golvet som blir som snurrande rotorblad intill en helikopterplatta i tyg, en vit spiraltrappa, en hypnosspiral och en måltavla – "target" – i färger och former som för tankarna till 70-talet. Det snurrar och går upp och ner, fram och åter. In- och utgångar, säger Ebba Matz och nämner Woody Allens film Zelig, Harry Martinsons Aniara och den franske filosofen och litteraturkritikern Gilles Deleusz som inspirationskällor.

– Objekten erbjuder möjligheter, men visar också på en begränsning, säger Thomas Kjellgren, chef för konsthallen.

– Det finns alltid ett berättande i dina verk, fortsätter Yrr Jonasdottir.

– Jo, svarar Ebba Matz. Frågeställningar, som kan innehålla berättelser. I Loop rör det sig om flyktvägar och om hur vi förhåller oss till det här livet. Ridån kan ju vara både ingång och utgång, rotorbladen visar på en helikopter där man kan bli upphämtad. Eller avlämnad. Så rör vi oss in i rummet och mot en stor spegel som ännu inte monterats in på sin plats i väggen. "En vanlig spegel, från den här sidan", säger Ebba Matz. Vi går runt hörnet och se... en soffa riktad in mot väggen och spegeln blir nu... ett fönster ut mot övriga konsthallen.

– Kontrollrummet. Och utställningens obehagligaste plats, anser Ebba Matz.

Härifrån har man uppsikt över de andra besökarna – utan att själv bli avslöjad – som först när de vandrat igenom stora delar av Loop inser att de eventuellt blivit iakttagna. Bakom soffan, en ridå.

Så kommer frågorna igen. Om voyeurens roll, om publik eller aktör, salong eller scen, vem är vem och vad är vad.

Sune Johannesson

Fakta/

"Loop" har vernissage idag, kl 14. Sista dag är 10 oktober. Utställningen visas därefter på Bohusläns konsthall i Uddevalla.

KRISTIANSTAD KONST
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.