Schyman drog av resor som andra betalat
Skattenämnden i Simrishamn, där Schyman är folkbokförd, underkände på onsdagen Schymans deklaration för inkomståret 2001 och kräver henne på 90 000 kronor, skriver Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.
Skattenämnden beslöt att inte medge en lång rad avdrag. Det är bland annat avdrag för hotell, hyrbilar och representation som inte godkänts.
Thomas Rönnerhed, avdelningschef för bland annat skattekontoret i Simrishamn, ser allvarligt på Schymans underkända deklaration. Det här kan få följder för svenskarnas skattemoral, tror han.
– Det är allvarligt just av det skälet att Gudrun Schyman är en ledande politiker som är med och stiftar lagar och sedan själv inte lyckas följa dem. Vi vet av stora enkätundersökningar bland allmänheten att den näst vanligaste anledningen till att man skattefuskar är att ledande företrädare för samhället inte själva följer reglerna, säger han till TT.
Han vill inte peka ut någon särskild del av deklarationen som särskilt anmärkningsvärd, utan anser att det är helheten som sådan:
– Det är ett rätt stort belopp totalt det rör sig om och det är en mängd olika brister.
Han vill inte spekulera i anledningen till felaktigheterna, om det funnits någon avsikt att fuska, utan uttrycker bara förvåning över att en framträdande politiker lämnar in en deklaration med så mycket brister.
Skattemyndigheten har inte tagit ställning till om ärendet ska gå vidare till åklagarmyndigheten.
– Det tar vi ställning till längre fram, säger Thomas Rönnerhed.
De underkända resorna har i flera fall betalats av vänsterpartiet eller riksdagen. Till exempel har Gudrun Schyman yrkat avdrag för inrikes flygresor med 13 359 kronor. Skattemyndighetens granskning visade dock att det var riksdagsförvaltningen som med skattepengar betalat resorna.
Skattemyndigheten godkänner inte heller vänsterledarens redovisning av en fastighetsförsäljning i Simrishamn.
Vänsterledare säger till Svenska Dagbladet att hon inte kommer att begära omprövning av skattemyndighetens beslut. Hon erkänner att hon har gjort fel.
– Jag har ju ingen körjournal. Och på grund av tidsbrist har jag gjort en grov sortering av de kvitton jag har haft, och inte kollat ordentligt vad som var vad.
– Det är ett allvarligt slarv och ett allvarligt misstag som Gudrun Schyman har gjort, men det inser hon också själv. Jag har pratat med henne och hon är helt på det klara med att skattemyndighetens bedömning är riktig och att hon borde insett det innan hon i tidsnöd skickade in alla yrkanden om avdrag, säger Lars Ohly, riksdagsman och ledamot i vänsterpartiets verkställande utskott.
TT: Kan man skylla sådant här på tidsbrist?
– Egentligen inte. Vad man ska göra i en sådan här situation är att begära uppskov.
Flera kommentatorer i torsdagens tidningar anser att avslöjandet om Schymans skatteavdrag är allvarligare än hennes alkoholproblem. Lars Ohly håller bara delvis med.
– Det är två olika saker. Det här är allvarligare på det sättet att flera människor kommer att ifrågasätta om Gudrun Schyman har varit ärlig. Men för egen del har jag pratat med Gudrun, hört hennes förklaring, och jag litar på den. TT: Är det här inte det värsta som kan komma fram för en partiledare för vänsterpartiet?
– Det är svårt att gradera, det finns nog värre saker och jag är luttrad, säger han.
Gudrun Schyman hänvisar till tidsnöd när hon försöker förklara hur det kunde bli så här.
– Jag hade ett väldigt omfattande resande både i tjänsten och privat. När jag gjorde deklarationen var jag i tidsnöd. Jag gjorde en grovsortering, sedan fick jag hjälp med sammanställningen. Och sedan skickade jag in utan att ha gjort de kontroller jag borde ha gjort, säger hon till TT.
Schyman värjer sig från anklagelser om att det skulle finnas några vinstmotiv bakom deklarationsfelen.
– Jag har inte varit ute för att sko mig, eller ute för att fuska eller luras. Jag har gjort fel och jag får ta ansvar för det.
Schyman bad hjälp för att få ordning på sammanställningen innan hon lämnade deklarationen, men det var inte någon revisor hon kontaktade. Hon menar inte att hon borde haft en revisor:
– Jag borde ha begärt uppskov så att jag hade haft tid att kontrollera uppgifterna.
Hon anser inte att skattereglerna är för krångliga:
– Nej, det är de absolut inte. Det är jag som gjort fel och lämnat felaktiga uppgifter.
Schyman har förståelse för att hennes felaktigheter kan se illa ut:
– Jag kan förstå om människor tycker att det rimmar illa att jag som ledare för vänsterpartiet, som betonar det riktiga i att betala skatt, inte gör rätt själv.
Gudrun Schyman medger att sådant här är problematiskt för partiet. Samtidigt vill hon vill inte spekulera om detta kan påverka hennes ställning som vänsterpartiets ledare:
– Det är det medlemmarna som avgör.
TT:Kommer det här att upprepas i framtiden?
– Nej, min avsikt är verkligen inte att upprepa. Jag kommer att vara ytterst noggrann i kommande deklarationer.
TT: Vad kommer du att göra för att förhindra en upprepning?
– Jag ska se till att ge mig ordentligt med tid. Jag har deklarerat i många år tidigare utan anmärkningar. Så det är inte så att jag inte vet hur man gör. Jag kan kanske också se till att jag har bättre ordning.
I torsdagens elektroniska brev till partimedlemmar och medier, Dagens Gudrun, talar Schyman om brister och felaktigheter, och tillägger att hon varit slarvig och begått ett stort fel. "Jag tjänar bra och borde vara noggrann med att betala min skatt", skriver hon.
Schyman tar upp frågan om hon kan sitta kvar som partiledare och hänvisar till partimedlemmarna. "Jag inser att mina misstag drar uppmärksamheten bort från det viktiga politiska arbete som vänsterpartiet bedriver, och att detta minskar min trovärdighet. Min önskan nu är att vänsterpartiets medlemmar tror på mig när jag säger att jag inte gjort detta av snikenhet".
Det är inte första gången som Gudrun Schymans kvittohantering vållat uppståndelse.
Under hösten 1999 uppmärksammades att Schyman åkt taxi för många tusen kronor på riksdagens bekostnad utan att lämna in kvitton till riksdagsförvaltningen.
Taxiresorna hade betalats med kontokort som riksdagsledamöterna fick för tjänsteresor.
Vänsterpartiledaren lämnade då in en tjock bunt taxikvitton och uppmanades att redovisa sina kvitton litet oftare.
Kritiken gällde också flygresor och hotellkostnader:
– Jag har trott att flygbiljetter och hotell som jag bokar via resebyrån i riksdagen automatiskt gick till förvaltningskontoret. Jag trodde att vi hade så utvecklade rutiner, sade Schyman då.
Hon lovade vara mer noggrann med att lämna in kvitton, och mediestormen bedarrade snabbt. (TT)