Nyheter

Semester på hemmaplan – turistchefens tips

På sommaren är nordöstra Skåne ett Mecka för semesterfirare, det menar Tommy Gustavsson, turistchef i Kristianstads kommun. – Vi har inte så många Eiffeltorn, men ett brett och lättillgängligt utbud.
Nyheter • Publicerad 26 juni 2001

Nu är sommaren här och arbetskamrater tar farväl av varandra i parti och minut. För många stundar en fem veckor lång semester. En semester som ska fyllas med aktiviteter oavsett om det rör sig om sollapande på stranden eller stenexpeditioner i Östra Göinge. Kristianstadsbladet fick en pratstund med mannen som alla semesterfirare i nordöstra Skåne egentligen borde ha med sig.

– Jag tycker att man ska försöka uppleva hela Skåne nordost. Här finns så mycket olika saker som kompletterar varandra och jag, som har en förhållandevis bra överblick, ser att människor ofta blir hemmablinda, berättar Tommy Gustavsson, turistchef i Kristianstads kommun.

Samtidigt som nordostskåningarna tenderar att bli hemmablinda så upptäcker allt fler utomsocknes turister den fina naturen.

– Vi har en stor marknad i Malmö/Lund-området och allt fler danskar hittar hit.

Marknadsföringen är också massiv på Själland där Kristianstad samarbetar med 16 kommuner. Information om nordöstra Skåne finns att hämta på turistbyråerna och det har gjorts reklam både i TV och den lokala pressen.

Vad är det då som ska upptäckas? Begivenheterna i nordöstra Skåne kan delas in i fyra större kategorier; evenemang, slingor, aktiviteter och museer.

Till årets stora evenemang hör som vanligt Kristianstadsdagarna och Åhuskalaset.

– Kristianstadsdagarna ska bli lite mer småskaligt i år. Vi ska locka ut handlarna på gatan och öltälten ska inte vara lika jättestora i år. Det ska bli lite mer gemytligt, säger Tommy Gustavsson. Även Åhuskalaset får känna på förändringens vindar. I år ansluts ett stort kräftkalas till den redan mycket populära drakbåtsfestivalen.

För den som vill komplettera drakbåtspaddlandet med lite benträning finns det en uppsjö alternativ.

– Det finns väldigt många fina slingor och turer för den som vill cykla eller åka bil i nordöstra Skåne. Humleslingan runt Ivösjön, Stenvägen i Östra Göinge, Hjortslingan som går från Degeberga, Bastslingan på Linderödsåsen och Nässelslingan vid sjön Immeln där man kan följa författaren Harry Martinsons fotspår. Namnet kommer från hans bok Nässlorna blomma.

Vill man hitta sina egna vägar så rekommenderar Tommy Gustavsson en slottstur eller en promenad längs ålakusten. Det senare är hans personliga favorit.

Har man barn med sig som mot all förmodan inte tycker att det är spännande med ormliknande benfiskar så kan kanske en tur med flodbåt i Vattenriket eller ett besök i Tykarpsgrottorna vara på sin plats.

– Och jag skulle vilja lyfta fram våra fina museer, vädret är ju inte alltid så bra att det är läge för sol och bad. Både Regionmuseet och Järnvägsmuseet är intressanta för alla åldrar.

De sistnämnda aktiviteterna är naturligtvis väderberoende även om det finns golfare som hävdar att det inte finns några dåliga väder bara dåliga kläder, och precis som alla andra turistchefer hoppas Tommy Gustavsson på en solig sommar.

– Bra väder ger bättre stämning. Man ska kunna grilla på kvällarna och sitta på uteserveringar på dagarna. Då stannar folk längre.

Sommarens stora turisthändelse är minst sagt väderberoende. Scoutlägret i Rinkaby som inleds den 28 juli.

– Det är så stort att det är en attraktion i sig, plus att det kommer att vara en massa aktiviteter. Vem som helst är välkommen in i lägret.

Permanenta turistbyråer finns i Degeberga, Kristianstad och Åhus. Tommy Gustavsson rekommenderar ett besök.

– Det finns ett mycket brett och spännande utbud i nordöstra Skåne. När man väl har upptäckt det så tror jag att man kan få sina förväntningar uppfyllda.

magnus.grunnon

@kristianstadsbladet.se

fakta / Tommy Gustavsson

Ålder: nyss fyllt 50.

Familj: sambo och son.

Bor: i Åhus.

Utflyktsmål: ”En tidig morgon vid ålakusten är en höjdare”.

Semester: Korta turer till Själland i Danmark eller norra Tyskland ”Men det blir väldigt mycket på hemmaplan”.

Sätt att resa: ”Bil, det känns bekvämt på något sätt”.

Bra sidor på nätet: www.kristianstad.se www.skanetur.se

www.skanenordost.org

Av Magnus Grunnon 044-289348
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.