Annons
Nyheter

Simrishamn mål för många

Nyheter • Publicerad 12 april 2001
Hos Börje Olssons trängs kryddstarka korvar och smakrika ostar i disken.
Hos Börje Olssons trängs kryddstarka korvar och smakrika ostar i disken.Foto: 

För anrika Hotell Svea är påskhelgen en äkta storhelg, liksom för lite mindre och ungdomligare Hotell Maritim. Rummen är fullbokade sedan länge men på restaurangerna kan finnas plats för den som är enveten och orkar stå i kö. Med påskhelgen kommer konstrundan och våren till Österlen. Men först och främst kommer människorna. –det är helt fullt på gatorna här i Simrishamn. Många vet inte var de ska köra och trafiken är helt galen, säger Annika Bengtsson. Hon jobbar på Hotell Svea, det stora gula hotellet med utsikt över småbåtshamnen. I restaurangen satt Piraten på sin tid. Det sägs att han åt sillmackor och spanade ut över havet, ivrigt diskuterande med någon författarkollega. Idag finns ett rum till hans ära där sällskap kan hyra in sig och känna inspirationen flöda från väggarna. Piraten själv skulle nog gärna kliva ner från sitt porträtt och ingå i festligheten. Skål! tycks han säga med glaset i högsta hugg. under påskhelgen serverar Svea klassisk påskmat med sill och lamm. Långfredagen och påskdagen hålls lunchöppet med påskbuffe som senare på kvällen övergår till påsk a la carte. Påskafton bjuds enbart det sistnämnda. Restaurangen håller stängt under annandagen, en möjlighet för personalen att hinna ta del av konstutbudet. Närmare centrum, på ett hörn vid industrihamnen, ligger blåmålade Maritim Krog och Hotell. En äkta fiskekrog där dofterna från köket blandas med fiskebåtarnas knatter och lukterna från hamnen. Fisk har här serverats sedan 70-talet, men uthyrningen av hotellets åtta rum tillkom för två år sedan. Och påskhelgen är som sagt fullbokad sedan månader. Bordsbeställningarna är däremot inte så många. –Men det brukar bli fullt hur som helst. Fördelen är att vem som helst kan titta in och få ett bord efter en stund, berättar servitrisen Britt-Marie Henriksson. Maten som serveras blir på påsktema med inslag av den förhoppningsvis ankomna våren. –Det blir klassisk nässelsoppa, sparris, lamm... och mycket fisk så klart. En vårlik påskmeny, säger Tommy Ahl som driver Maritim. För honom är påskhelgen viktig på många sätt. Ingen annan dag på året överträffar långfredagen för hans försäljning. Om han hade lokaler till sitt förfogande skulle han satsa ännu mer på konstrundan. En utställning på plats kanske. –Vi i branschen hinner inte se något, vi jobbar då, klagar han. samma sak gäller Signe Norlander. Hon arbetar på Thulins konditori och spenderar påskhelgen bakom diskens bågnande utbud av påskkycklingar i marsipan. –Vi brukar ha fulla bord här på påsken. Det är synd att det inte hinner bli varmare så vi kunde öppna uteserveringen, säger hon. Hon minns tidigare års konstrundor med förtjusning och trötthet. Liksom många andra på Österlen vet hon vad trängsel betyder. På Thulins har besökare druckit kaffe med dopp i över hundra år, konditoriet är ett historiskt inslag bland affärer och restauranger längs Simrishamns Storgata. Även där går det att avnjuta konst. På väggarna hänger tavlor av Siw Friberg. Färgglada naturmotiv för ögonen – och till salu för den som ännu inte spenderat allt längs vägarnas gallerier. För den som föredrar en europeisk atmosfär framför historiens vingslag finns Börje Olsson Skafferi längre uppför gatan. Här doftar exotiska teer, kryddiga korvar och starka ostar. Under påskhelgen kommer skafferiets vanliga buffé att vara framdukad med pajer, oliver, ostar och grekiskt sallad. Den förutseende kan beställa en picknickkorg med mat från skafferiet och hoppas på fint väder.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons