Nyheter

Sjukvårdsupplysningen får kritik efter dödsfall

Socialstyrelsen riktar kritik mot sjukvårdsupplysningen efter att två patienter avlidit sedan de fått fel diagnos via telefon. Socialstyrelsen vill nu veta mer om sjukvårdsupplysningens tillgänglighet, kompetens och beslutsunderlag.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2003

En person med hjärtproblem fick diagnosen influensa av sjukvårdsupplysningen. En annan patient fick diagnosen kärlkramp när han hade bröstsmärtor. Båda fick rådet att avvakta. Båda avled kort därefter, skriver Skånska Dagbladet.

Efter de två dödsfallen anmälde sig sjukvårdsupplysningen själv förra sommaren till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

I det första fallet blev en man med hjärtproblem sjuk med frossa, hög feber och värk. Sjukvårdsupplysningen rekommenderade febernedsättande medicin. Efter två dygn kom mannen till sjukhuset med hög feber och plötslig blindhet. Han avled sedan av allmän organsvikt.

Socialstyrelsen anser att sjuksköterskan som tog emot samtalet inte kan undgå kritik för att hon ställde en diagnos utan att ha tillägnat sig tillräcklig kunskap om bakomliggande sjukdomar.

I det andra fallet ringde en svårt kärlsjuk man i 80-årsåldern till sjukvårdsupplysningen med mycket ont i bröstet. Han fick rådet att avvakta. Några timmar senare fann hans fru honom död i en stol.

Socialstyrelsen konstaterar att den sjuksköterska som tog samtalet inte närmare frågade om mannens sjukdomsbild eller om han regelbundet haft bröstsmärtor. Sådana fakta bör inverka starkt på de råd man ger. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.