Annons
Nyheter

Skånska pappor sämst på föräldrafritt

Trots stora insatser är de skånska papporna fortfarande sämst i landet på att ta ut föräldraledighet. Försäkringskassan har ingen förklaring till varför.
Nyheter • Publicerad 22 september 2003

I början av året tog försäkringskassan tillsammans med länsstyrelsen och Region Skåne fram videofilmen ”Klarar han av det?” om delad föräldraledighet.

Den har sedan dess funnits tillgänglig och använts i föräldrautbildning på bland annat mödravårds- och barnavårdscentralerna. Den finns också att låna på de skånska biblioteken. Därutöver har nästan 3 000 inbjudningar gått ut om individuell rådgivning till föräldrar och blivande föräldrar, vilka hörsammades av över 2 000 föräldrar. Vid drygt 70 procent av informationstillfällena deltog även pappan. Trots det är de skånska papporna fortfarande sämst i landet på att ta ut föräldraledighet och ökningen är lägre än på riksnivå.

Annons

– Det känns tungt, för vi tycker att vi har gjort så mycket, säger Kerstin Holst, informations- och pressansvarig på Försäkringskassan Skåne i Kristianstad.

Varför det inte har hjälpt har hon ingen direkt förklaring till, men en anledning kan vara ekonomin, eftersom ersättningen inte är 80 procent av lönen, utan 80 procent av taket på 289 000 kronor per år.

– Det innebär ett tapp för höginkomsttagare, men det handlar ändå om så kort tid, så jag förstår inte varför just de skånska papporna är så sega, förklarar hon.

Försökringskassan ska nu analysera statistiken tillsammans med länsstyrelsen och Region Skåne, för att se vad som kan göras.

– Vi ska bland annat utvärdera om personalen verkligen har använt utbildningsmaterialet som tänktt, berättar Kerstin Holst.

Peter Maunula

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons