Annons
Nyheter

Skicklig tumörkirurg till Kristianstad

En av landets skickligaste tumörkirurger, Christian Ottossen, kommer till Kristianstad i helgen. Det gör också gynonkologen Maggie Granstrand, och produktspecialisten Cecilia Åkerman från ett läkemedelsbolag.
Nyheter • Publicerad 17 april 2001

De föreläser på lördag, när Gyncancerföreningarnas Nationella Samarbetsorganisation håller årsstämma i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler. Gyncancerföreningen Viola är värd.

Gynsam bildades för ett år sedan, och har lagt ner mycket tid på att göra föreningen känd bland allmänheten, men framför allt bland patienter och vårdpersonal. Brev och information har skickats till kvinnokliniker, gynekologiska onkologkliniker, sjukhusbibliotek, sjukvårdsupplysningar liksom till läkemedelsföretag, myndigheter och organisationer.

Annons

Vid starten fanns Viola med, liksom föreningarna Musslan i Värmland och Linnea i Medelpad. Sedan dess har också nystartade föreningen Anni i Östergötland anslutit sig.

Målet med en gemensam organisation är att att man enklare och mer kraftfullt ska kunna påverka beslutsfattare, så att patienter med gyncancer får den bästa tänkbara vård och omvårdnad. Gynsam efterlyser till exempel nationella riktlinjer för gyncancervården.

Ett annat syfte med Gynsam är att medlemsföreningarna ska få tillfälle att utbyta erfarenheter. Särskild vikt lägger föreningarna vid verksamheten som kontaktpersoner. En kontaktperson är en kvinna som själv haft gyncancer, och som ställer upp ideellt för andra som stöd och samtalspartner.

Samorganisation

Gynsam har under året fått kontakt med andra organisationer, bland annat Samorca, där också bröstcancerföreningen ingår, liksom stomiopererade, blodsjuka, riksorganisationen för prostatacancer, Svenska Laryngförbundet och Sveriges Cancersjukas Förbund.

Gynsam har även kontakt med en dansk motsvarighet till Gynsam.

I år planeras att representanter för föreningen ska delta i en konferens om äggstockscancer i New York.

Hinder i verksamheten har socialstyrelsens negativa beslut varit att inte ge något etableringsbidrag. Av princip gör inte socialstyrelsen det om föreningen inte först kan visa två års verksamhet.

Årsstämman äger rum 20-22 april, men föreläsningarna den 21 april.

Christian Ottossen är från Helsingborg och föreläser om tumörkirurgi. Maggie Granstrand är från Umeå och föreläser om östrogen och cancer. Cecilia Åkerman, slutligen, föreläser om dagens läkemedel och framtidens.

Av Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons