Nyheter

Slutet nära för Kockumskranen

Slutet är nära för Kockumskranen i Malmö. Första vindfria dagen efter 15 juli försvinner den klassiskasymbolen från stadens horisont.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2002

Först monteras den 3 300 ton tunga tvärbalken ner i en operation som tar ungefär en dag. Helst ska det av säkerhetsskäl vara vindstilla eller i alla fall lugnt väder.

– Vi får täta väderrapporter från SMHI för att kunna sätta igång nedmonteringen med kort varsel, säger Lennart Ottosson, vd i Dockan Exploatering som sålt Kockumskranen till sydkoreanska Hyundai Heavy Industries.

Hela proceduren från kranen på plats i Malmö tills den ska vara igång och börja bygga oljeplattformar i Korea tar ungefär ett år.

Kranens ben monteras ner under andra halvan av augusti och i mitten av september är det dags för världens största motordrivna pråm att köra iväg världens största bockkran, nedmonterad i åtta delar, till Sydkorea. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.