Annons
Nyheter

Slutpläderingar mot bilhandlaren

Åklagarsidan väntas senare i dag inleda slutpläderingar i rättegången mot den före detta bilhandlare från Kristianstad som står åtalad för grovt skattebedrägeri och grov oredlighet mot borgenärer. Mannen nekar till brott.
Nyheter • Publicerad 25 september 2001

Hans två försvarsadvokater Göran Rise och Sven Fagrenius kommer därför att plädera för frikännande när de får ordet i tingsrätten.

En framgång för försvaret var att tingsrätten på måndagen förbjöd åklagarna att lägga fram sin kanske tyngsta bevisning i den pågående rättegången.

Annons

Tingsrätten anser att bevisningen skulle strida mot sjätte artikeln i Europakonventionen. Den stadgar bland annat att ingen får tvingas ange sig själv för brott.

Det var advokaten Göran Rise som reagerat på att åklagaren ville lägga fram handlingar från utmätningsförrättningen som bevis mot bilhandlaren.

– En person är, enligt utsökningsbalken, skyldig att lämna korrekta uppgifter till kronofogden, men har som åtald, enligt rättegångsbalken, rätt att tiga i domstol. Därför får uppgifter som tvingats fram inte användas som bevis i en rättegång, menade advokat Göran Rise.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons