Nyheter

SM i anläggningsmaskinteknik avgjordes

Lördag: Wendesgymnasiet i Kristianstad lyckades inte vinna SM i anläggningsmaskinteknik för tredje året i följd. Det blev dock en hedrande andraplats både i lag och individuellt. – Inget att säga om. Vi är nöjda, mycket nöjda. Anser vi föll med flaggan i topp i en tävling där de små marginalerna avgjorde, summerade Jörgen Lindström, yrkeslärare på Wendesgymnasiet.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2003

Det var en tjej som grusade Wendesgymnasiets segerförhoppningar. Karin Olsson, De la Gardieskolan i Lidköping kom att spela huvudrollen – helt oförskyllt.

Mitt under ett tävlingsmoment stannade hennes maskin. Domarna bestämde att hon skulle starta om. Och då slog hon till och presterade ett lysande resultat.

– Inget att säga om. Vi hade inget att invända mot domarnas beslut. Det är ju väldigt roligt när en kvinna gör intrång i den här mansdominerande branschen, förklarade Jörgen Lindström.

Wendesgymnasiet var bara en minut efter segraren.

– Väldigt liten marginal, en missat lodisättning eller en påbackning var vad som skiljde.

Tolv skolor, med tre deltagare i varje gren, fanns på plats. De tävlade i momenten grävmaskin, hjullastare och grävlastare samt avverkade ett teoretiskt prov.

Sedan 1993 har Byggnadsindustrins Yrkesnämnd-Maskinentreprenörerna samt SEKO - Facket för Service och kommunikation tillsammans med en av landets gymnasieskolor med fordonsutbildning på programmet arrangerat dessa Svenska skolmästerskap.

Matias Persson var den av Wendesgymnasiets elever som var närmast ett SM-guld. Men han grävde för djupt och fick för mycket tidstillägg. Istället för att gräva 50 cm grävde han 73 cm i finalen. Därmed spolierade han sina chanser och segern gick nu till suveränen Tommy Nilsson, Alvesta.

– Annars gick teorin bra, hade bara 4 fel på 40 frågor och i lagtävlingen var min insats godkänd summerade Matias Persson, som bor i Degeberga.

Lars Åström

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.