Nyheter

Smuggelmisstänkt politiker åtalas för grova brott

Nyheter • Publicerad 24 november 2001

LANDSKRONA. De pallförpackade bänkskivorna och hyllplanen som kom

från Polen till Sverige var inte avsedda att användas som kontorsmöbler.Träskivorna var i själva verket emballage för cigaretter på väg från Polen till England.

Mellanlagringen i Torrlösa i Svalöv skulle ge leveransen ett skandinaviskt ursprung och därmed en trovärdig marknad i England.

Efter nära två månaders utredning väcktes på fredagen åtal mot tidigare vice ordföranden i polisnämnden i NV-Skåne, Svalövspolitikern Fredrik Hallgard,en tysk och tre polacker.

Enligt åtalet har åtta miljoner cigaretter smugglats från Polen in i Sverige och efter mellanlagring på Hallgards gård i Torrlösa, där Hallgards drev företaget Carpodus Trading, skulle lasten vidare till England.Carpo på latin kan betyda lura, plocka på pengar, och den hantering som åklagaren Tom Svensson nu åtalat de fem männen för har undanhållit staten 13,1 miljoner kronor.

På fredag inleds huvudförhandlingen vid tingsrätten i Landskrona skriver Helsingborgs Dagblad.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.