New Articles

Smycken genom tiderna

New Articles Artikeln publicerades

Smyckets historia är lika lång som människans historia. Människor i alla tider har burit smycken för att visa makt, lust eller religion. Kristianstads historia är förknippad med dess guldsmeder. I kungens ögon stod de högt i rang för sin kunnighet och skicklighet. Så var det 1614 och så har det varit fram till i dag. – Briljanten är alla kvinnors bästa vän, säger Maj-Britt Nilsson, som var lördagens föredragshållare på Regionmuseet i Kristianstad.

"Smycken genom tiderna" var rubriken för hennes framträdande och hon valde att stanna till vid varje tiotal under 1900-talet.
– Genom att titta i en människas smyckeskrin kan man avläsa vem hon är, säger Maj-Britt Nilsson, som själv var gift med guldsmed Rolf Nilsson i 41 år och därigenom kom i kontakt med otaliga smycken. 1900-talet började med tjocka lager av pärlband runt halsen på damerna och kungligheterna var värst.
– Pärlor varar i generationer, man ska inte spruta parfym på dem, torka dem med torr trasa en och annan gång och trä om det, när tråden börjar bli sliten, säger Maj-Britt Nilsson.
Kaméhalsbanden kom på 1910-talet, de flesta från Italien. Efter andra världskrigets slut dansades charleston, kvinnorna klippte håret kort och valde långa halsband. Man ville glittra och nu kom också bärnstenen in i bilden.
30-talet blev ekonomiskt bättre och man fick råd att göra det inte helt vanliga. Smycken blev konstnärligare och man dansade wienervals med granater om halsen. Samtidigt fanns speciella begravningssmycken av svarta stenkolspärlor.
– På 50-talet var Bismarckkedjan inte längre bara till för gamla tanter, konstaterar Maj-Britt Nilsson. Mer TV-tittande och mer såpor, som till exempel Dallas, resulterade i stora smycken som glittrade ordentligt på 70-talet. Metallerna blandades och guldet såldes till och med oxiderat.
På 80-talet fanns halsband, vars djurinspiration hämtats från djungeln, och det blev fint med örhängen av plast.
– Mode och trender har hela tiden spelat in på smyckenas utseende, säger Maj-Britt Nilsson. Nu lever vi i en annan tid, då det här med allergier blivit vanligt. Svaret på det har blivit smycken av titan.
Under sitt föredrag, som var det tredje av sju i samband med museets utställning Den ideala kroppen, passade hon också på att friska upp publikens (till 99 procent damer) kunskaper om de olika månadsstenarna i branschen: januari - granat, februari - ametist, mars - akvamarin, april - briljant, maj - smaragd, juni - pärlor, juli - rubin, augusti - krysolit, september - safir, oktober - opal, november - citrin och december - turkos.