Snörmakarens stad växer fram
Kristianstad i slutet av 1800-talet, då Hellström föddes, var en stad med stora sociala klyftor. Militärerna dominerade staden totalt och officerarna stod högt på ranglistan i det sociala livet. Ändå hade stadens hantverksmästare ett förbund med officerarna.
Kläder, skor och snören skulle tillverkas och ett ömsesidigt beroende härskade mellan officerarna och hantverkarna.
– Men där gick gränsen. Det var ett ekonomiskt förbund, inget annat. Den sociala klyftan var mycket stor, berättade Hans Holmberg vid vandringens start utanför Kronohuset vid Stora Torg. Till Kronohuset gick snörmakare Lekholm en gång om året för att få anbudet på alla snoddar och revärer till officerarnas uniformer godkänt av regementsintendenten.
Han levde ganska gott på sitt snörmakeri till regementet tills en dag på 1870-talet då intendenten fått ett bättre anbud från annat håll och snörmakaren utbrast:
– Jag är ruinerad!
Och officeren lakoniskt svarade:
– Stackars jävel.
Det är upptakten till berättelsen om snörmakarens idé.
Gustav Hellström kom från ett enkelt hem.
Hans far var ursprungligen kusk på Snogeholm, men flyttade till Kristianstad 1846 där han fick stamanställning med låg status vid regementet.
Komplexet för faderns ställning följde författaren Hellström genom livet och avspeglas i romanen. Det är en färgstark samhällsskildring om sociala orättvisor, kvinnans ställning och samhällets utveckling genom fyra generationer som spelas upp på teaterns tiljor under sommaren. Stadsvandringen i snörmakarens spår ger bakgrunden till mycket av handlingen. Den inleds på Stora Torg, går via Ö Storgatan upp till Lilla Torg där hotellet Sweden låg i bankhuset. Söderportskolan, liksom Södra Kasern och Östra Boulevarden har centrala betydelser i snörmakarens liv och bildar kulisser till händelserna i dramat.
– Min tanke är att de som ska se pjäsen eller har gjort det ska kunna visualisera händelserna i sin rätta miljö genom den här vandringen, säger Hans Holmberg. Precis så uppfattade Mats Svensson, Britten Bengtsson och Harriet Gustavsson den timslånga promenaden.
– Det blir nog så att vi går och ser den här uppsättningen. Det här var intressant, tyckte de.
Fotnot:Nya vandringar i snörmakare Lekholms fotspår genomförs den 3 juli klockan 18.30, den 10 juli klockan 12.30 och den 17 juli klockan 17.30.
lena.timelin@kristianstadsbladet.se