Nyheter

Snygg personal inte mer lönsamt

Att ha snygga anställda ger inte mer klirr i kassan till företagen, enligt en ny studie från Karlstads universitet. Ändå bryr sig arbetsgivarna mycket om utseendet på sin personal.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2008

Framför allt i hotell- och restaurangbranschen har arbetsgivarna höga utseendekrav på sina anställda.

Allt fler blir välutbildade och utseendet, estetisk kompetens, blir då viktigare, säger Henrietta Huzell, doktor i arbetsvetenskap vid Karlstad universitet och medförfattare till studien.

Men viktigast för företagen är inte att personalen är snygg utan att den är sund och frisk; vilket inte har med utseendeideal att göra.

Det kravet slår igenom i alla branscher och hänger ihop med att arbetsgivare är rädda för kostnader i samband med sjukskrivning, säger Henrietta Huzell till TT.

Däremot är företag med höga estetiska krav på sina anställda är inte mer lönsamma än andra företag, meddelar Sveriges Radio Värmland. Det framkom i en ytterligare studie då enkätsvar om utseendeideal från ett par hundra företag i landet samkörts med lönsamhetssiffror från affärsdatabasen.

Enkätsvaren om arbetsgivarnas syn på utseende kommer från totalt cirka tusen företag inom hotell- och restaurangbranschen, detaljhandeln och finans- och försäkringsbranschen. De visar också att ett vårdat språk hos de anställda är viktigare för arbetsgivarna än yttre skönhet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.