Nyheter

Socker bevarar sommarens bär

Nyheter • Publicerad 8 maj 2003

SOCKER. I århundraden har socker använts för att konservera bär och frukt. Sockrets effekt är nämligen betydligt större än man kan tro. Förutom att det förhöjer smaken och påverkar konsistensen gör det att bären och frukten behåller både färg och arom längre. I stället för socker SOCKER. Socker kan ju vara rena giftet – för en diabetiker till exempel. Rätter där socker ingår kan man förstås laga utan socker. Frågan är bara vad man ska ta i stället. Sockerersättning smakar faktiskt okej i små doser. Ett annat användbart knep är även att tillsätta lite kanel i stället för socker, vilket får en liknande effekt. Socker i alla växter SOCKER. Socker är en ren naturprodukt som faktiskt finns i alla gröna växter. Sockret bildas av vatten, solljus och koldioxid. Ändå har vi valt att bara framställa socker från framförallt sockerrör och sockerbetor. Det beror på att dessa växter har absolut högst sockerhalt av alla. En nypa socker till grönsakerna SOCKER. En nypa salt brukar vi slänga i kokvattnet när vi förväller grönsaker. Men så här inför primörsäsongen kan det vara värt att prova en nypa socker också. Socker i degspadet SOCKER. Du som bakar bröd själv bör testa en aning socker i degspadet. Jästen äter sockret för att bilda den luft som får degen att växa. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.