Annons
Nyheter

Sorgliga nyheter nådde ut

Nyheter • Publicerad 12 september 2003

En från början vardaglig jourhavandetimme, med ämnen som rör och berör flera läsare, förbyttes raskt i en förbryllad och chockad ton när Anna Lindhs bortgång offentliggjordes. Allt annat stannade av. Innan den sorgliga nyheten nådde ut hann några läsare höra av sig.

Nicke från Kristianstad inleder och vill prata om tandhygien. Inte underligt, tycker han, att de som utbildar sig till tandhygienister har svårt att få tag i patienter.

Annons

– Det är inte någon som har råd att gå till en tandhygienist. Det kostar alldeles för mycket att gå till tandläkaren. Tandvården borde – precis som sjukvården är – subventioneras, inte bara för pensionärer, utan för ungdomar, arbetslösa och andra, säger han och tar upp en annan fråga.

I gårdagens tidning publicerades bilder på de nu frisläppta tyska ishockeyspelarna som varit häktade för våldtäkt i Tyringe.

– Nu är de friade, då borde tidningen även publicera bilder på kvinnan som anmält dem, säger han.

Peter Melin, chefredaktör och ansvarig utgivare, säger att bildpubliceringen inte var ett självklart beslut:

– Vi funderade länge, men eftersom vi skrivit mycket om när de blev häktade ville vi även ge stor uppmärksamhet åt att de nu friades. Vi har varit försiktiga med att publicera bilder tidigare.

– Elitspelare är, liksom politiker, offentliga personer. De säljer in sitt sätt att vara och sitt beteende och får många positiva rubriker som förebilder. Då måste de mer offentligt försvara det de gör, mer än den kvinna som anmält dem.

Calle på Österäng brukar vara ute och gå med sin rollator och hunden Sessan. I ti dagskväll inträffade visserligen ett intermezzo men som fick ett trevligt slut.

– Jag har lite dålig balans och är lite yr ibland. Vid niotiden var jag ute med jycken och vällte omkull med rollatorn. Där låg jag hjälplös när en kille på moped stannade och hjälpte mig, berättar Calle som glömt vad killen hette.

– En eloge till honom, det finns underbara och fina ungdomar.

Karin i Kristianstad är upprörd över att det finns ett förslag om att flyktingarna ska få högre introduktionsersättning. Något vi skrev om i går. I artikeln nämns att 26 procent av alla flyktingar behöver kompletterande försörjningsstöd för att komma upp till de normer som gäller för alla invånare. Därför ska stödet höjas från 5800 kronor till 7200 kronor för ensamstående och till 5000 kronor var för gifta eller sammanboende.

Annons

– Det är mer än vad vanliga folkpensionärer har, får de dessutom hyran betald? undrar Karin som sedan nämner att hennes dotter sagt att de spelar sorgemusik på radion – Anna Lindh har avlidit.

Vi blir lika bestörta båda två och pratar om vad våldet i samhället för med sig.

– Jag var hos mitt barnbarn på kalas i fredags. Då fick hon följa med mig ner till bilen, det var sent på kvällen, jag vågade inte gå själv. Tänk när jag var ung, då vågade man knappt palla plommon och äpplen, alla hjälpte varandra och uppfostrade varandras barn, säger hon och hoppas att det skulle kunna bli så i framtiden igen.

Göran Nilsson, handläggare på integrationskontoret, förklarar att flyktingarna får introduktionsersättningen som en form av lön och ska klara hyran på den.

– Är flyktingarna borta från svenskundervisningen eller sin praktik så får de avdrag. De som bor billigt har ju naturligtvis mer pengar över än andra. Klarar de inte sig på ersättningen kan de, precis som andra i samhället, söka försörjningsstöd, fortsätter han.

För att slippa byråkratin med att flyktingarna ska behöva söka försörjningsstöd är förslaget att introduktionsersättningen höjs.

Därefter kommer samtalet in på dådet mot utrikesministern.

Göran Nilsson berättar att någon varit uppe på kontoret med en skriven hälsning på arabiska.

– Han beklagade sorgen för oss som jobbar och för hela Sverige. Det var väldigt fint.

Gunnar i Kristianstad e-postar:

Annons

"Anna Lindh utmanade odemokratiska krafter som finns på nej-sidans yttersta svans. Nu är det viktigt att vi alla visar vår avsky mot mördaren och hans anhang genom att stå upp för demokratin och rösta på söndag."

Inga-Lill Bengtsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons