Nyheter

Spänt i Pakistan inför begravningen

Terrornätverket al-Qaida förklarar sig ligga bakom mordet på Benazir Bhutto. Samtidigt meddelar Pakistans granne Indien att man skärpt bevakningen vid gränsen.
Nyheter • Publicerad 28 december 2007
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

al-Qaida har enligt den pakistanska tv-kanalen ARY meddelat att organisationen låg bakom attentatet i Rawalpindi. Men Pakistans inrikesdepartement uppger att flera "extremistelement" skulle kunna vara skyldiga. Pakistan har utsatts för en våg av självmordsattentat det senaste året.

Tumult utbröt då hundratals människor försökte ta på den enkla träkistan med oppositionsledaren när den fördes från sjukhuset i Rawalpindi för att flygas till Bhuttos hemprovins Sindh, där hon ska begravas i dag.

Indien har gett order till sina gränsstyrkor att hålla hög beredskap. Relationerna mellan de båda kärnvapenmakterna, som sedan länge är mycket spända, har på senare tid förbättrats. Det finns farhågor om att situationen nu kan kompliceras.

- Det finns inga specifika hot ännu, sade en talesman för inrikesdepartementet i New Delhi, men tillade att spekulationer förs om risk för att muslimska extremister ska orsaka problem. Oro utbröt efter mordet i flera städer, bland andra Peshawar och Jacobabad. Butiker, bussar och banker brändes. Minst tio människor dödades.

Värst var våldet i Sindh, där Bhuttos parti PPP är starkast.

I Peshawar tog polisen till tårgas för att skingra demonstranter. Bhutto-anhängare brände plakat och affischer från president Pervez Musharrafs stödparti.

- Musharraf är en hund! Länge leve Bhutto! löd ropen.

På planet med Benazir Bhuttos kvarlevor fanns maken Asif Zardari, deras tre barn och några ledande medlemmar av PPP, Pakistanska folkpartiet. Sin sista vila får hon i en släktgrav på begravningsplatsen Garhi Khuda Bakhsh, intill fadern Zulfikar Ali Bhutto. Han var president och senare premiärminister på 1970-talet, tills militären avsatte honom och lät hänga honom. Stora skaror anhängare väntas anlända till begravningen från många städer runt om i Sindh.

I oktober utsattes Bhutto för ett annat självmordsattentat som krävde 150 liv. Efter det anklagade Bhutto Musharraf för att inte ge henne tillräckligt skydd.

- Skadas jag i Pakistan håller jag Musharraf ansvarig, skrev hon i ett mejl till sin talesman i USA, Mark Siegel.

Siegel sade till CNN att Bhutto bett om eskort av fyra polisbilar och skyddsutrustning mot bomber. Inget av detta fick hon.

Bhutto sköts när hon i bil skulle lämna ett valmöte. Därefter sprängde sig mördaren och tog med sig ett 20-tal andra i döden. Det var inte känt om Bhutto dog av skottet eller explosionen.

Musharraf beskrev mordet som ett verk av terrorister, utlyste tre dagars landssorg och vädjade i tv om lugn. (TT-AFP)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.