Sparbanken stäms för vårdslöshet
Företagarens advokat Hugo Wernbro, Stockholm, hävdar att Sparbanken genom kontraktsbrott och grov vårdslöshet orsakat mannen en förlust på 5,7 miljoner kronor under åren 2000-2003. Därmed är banken, enligt advokaten, skyldig att ersätta mannen för de pengar han förlorat på bankens spekulation i aktier, bland annat Ericsson, och som stått honom dyrt. Mannens aktiebolag fick under våren 2000 en överlikvid på åtta miljoner kronor efter försäljning av aktier ett välkänt företag i Kristianstad.
Mannen har sedan slutet av 50-talet varit privatkund i Sparbanken. Han tog därför kontakt med banken för att diskutera hur överlikviden skulle kunna förräntas på ett lämpligt och säkert sätt. Diskussionen utmynnade i en överenskommelse om att mannen skulle placera överlikviden i en värdepappersdepå. Mannen överlät till banken att på eget initiativ, och utan hörande av honom, förvalta kapitalet genom fortlöpande placeringar och omplaceringar. Placeringshorisonten var cirka fem år med hänsyn till mannens stundade pensionering samt skatteeffekten. Utgångspunkten var, enligt mannen, att risken skulle vara minimal. Därför bestämdes att tre miljoner kronor skulle användas för handel med aktier och resterande fem miljoner placeras i räntebärande värdepapper.
Handeln i portföljen inleddes sommaren 2000 och utvecklades, enligt advokaten, så att hela portföljen i princip kom att bestå av aktier i strid med förvaltningsavtalet.
Banken placerade också många av mannens aktier tungt i it- och telekomaktier, det vill säga branscher med mycket hög risknivå. Portföljen vägde tungt mot Ericsson. Sparbanken ställde också ut säljoptioner i Ericsson.
Konsekvensen blev att portföljen i februari 2003 tvingades att köpa Ericssonaktier för 108,90 kronor styck, vid en tid när kursen på Stockholmsbörsen låg under sex kronor. Hela affären var på drygt 600000 kronor och finansierades med lån i banken.
Av ingångsvärdet på åtta miljoner kronor sommaren 2000 återstod endast 2,3 miljoner kronor när mannen sade upp avtalet i somras. Resten hade spekulerats bort. På tre år har hade portföljen därmed sjunkit i värde med 5,7 miljoner kronor, vilket motsvarar 71 procent. Under samma tid gick Stockholmsbörsens Alla-Shareindex ner med cirka 55 procent. Advokat Hugo Wernbro menar att banken rimligen skulle kunnat prestera ett bättre resultat än index.
"En normalt aktsam förvaltning av portföljen enligt överenskommelsen borde ha lett till att värdet efter tre år inte understigit ingångsvärdet", skriver han i stämningsansökningen.
Sparbanken har tagit del av stämningsansökan och motpartens uppfattning i ärendet. Banken anser att kravet saknar rättslig grund och bestrider därför det i sin helhet. Banken företräds i detta ärende av Linklaters advokatbyrå i Stockholm.
– Med hänsyn till att det föreligger en process, kan vi i dagsläget inte lämna några andra kommentarer än det som kommer att framgå av de inlagor som inlämnas till tingsrätten, förklarar bankjurist Sven Rosenberg.
Lennart Svenezon
044-18 55 68
lennart.svenezon@kristianstadsbladet.se