Nyheter

Starkare ljus på filmen

Nyheter • Publicerad 12 januari 2001

Filmen tillhör ett av de fyra områden som museet prioriterar, säger filmintendent Ronny Jönsson.

–Det är i Kristianstad som filmens vagga finns och vi har ett kanonunikt Filmmuseum, men det finns så mycket mer att göra och det finns en filmgrupp som skall diskutera hur man kan satsa i framtiden. Kanske kan vi skapa en permanent utställning inne på Regionmuseet, och varför inte lyfta fram stora skånska filmpersonligheter, från Frans Lundberg över Poppe och Edvard Persson till Jan Troell, Hans Alfredsson och många flera i vår tid.

Entusiasm och vilja finnes. Ekonomi saknas. Men, säger Ronny Jönsson, när resurser kommer kan det hända saker fort.

–Vårens stora utställning om film, Den rörliga bildens århundrande, är en del av dessa kommande satsningar och passar utmärkt in i det som redan skett, med Biostaden Kosmorama och ambitionen att få hit Skånsk filmfond.

filmutställningen kommer att fylla Regionmuseets hela tredje våning och kompletteras med en spännande programverksamhet på det betydligt mindre Filmmuseet. Utställningen är producerad av Riksutställningar och är en interaktiv historia som spänner över filmens hela 1900–talsutveckling och riktar fokus mot den betydelse filmen haft för såväl individ, som samhälle.

Utställningen öppnar 28 januari och pågår till och med 3 mars. Filmmuseets program till utställningen innehåller fem föredrag, samtliga kopplade till en filmvisning. Först ut är professor Leif Furhammar som kommer att prata om konflikten under 50–talet mellan Ingmar Bergman och Hasse Ekman och därefter visa Hasse Ekmans mästarprov Flicka och hyacinter, från 1950.

Övriga filmer som visas i denna serie är Mauritz Stiller Erotikon, 30–talsfilmen Sol över Sverige, Men in black (1997) och Matrix (1999).

Filmmuseet fortsätter även under våren med sina onsdagsfilmer, i samarbete med Kristianstads Filmstudio, och vårens program ser ut som följer:

East is east (7/2), Ensamma hjärtan (14/2), Med liv och lust (28/2), Underbara människor (7/3), Den enda rätta (14/3) och Änkan från Saint-Pierre (21/3).

förra året hade Regionmuseet 100052 besökare, vilket är en ökning med knappt 10000 jämfört med föregående år. Och ännu en tid pågår den välbesökta leksaksutställningen. Vårens utställningar är fem till antalet, varav tre av dem har sidoverksamhet, som föreställningar och visningar. Den 7 februari öppnar man trädgårdsutställningen Gröna fingrar. Anna Hadders är ansvarig.

–Trädgårdsodling blir mer och mer populärt. Vår tids stressade människa känner lite lugn och ro när hon kommer hem och får peta i jorden. Det växande ger ro och med de första lökarna om vårkanten växer också förhoppningar.

i utställningen Gröna fingrar visas växandet från frö till planta, en levande blomsterrabatt planteras, vatten porlar, flera lökar visas och möjlighet ges att sticka ned fingret i olika jordtyper. Sista dag 4 mars.

18 mars öppnas Bostaden som arkitektur, en utställning producerad av Arkitekturmuseet som ser på bostaden och pekar på vikten av skönhet och trivsel i vårt boende. Utställningen, ett samarbete med Kristianstads stadsarkitektkontor och Uulas arkitektbyrå, utgör samtidigt upptakten av en större satsning i Kristianstad inom det av Kulturdepartementet utlysta Arkitekturåret 2001. Ännu är dock inte föreläsningsprogrammet.

vart fjärde år anordar Regionmuseet tillsammans med Kristianstads konstförening en konsthantverkssalong. Årets salong heter Konsthantverk 01 och inbjuder alla konsthantverkare med anknytning till Skåne och Blekinge att skicka in sina bidrag. En jury väljer sedan ut bidragen till utställningen. Datum: 8/4 – 20/5.

Vårens sista utställning blir en vandringsutställning med Ulla Lembergs svartvita fotografier av äldre kvinnor från världens alla hörn, öppning 22 april och sista dag 3 juni.

Under sommaren är två utställningar planerade, dels en stor litauisk konstutställning, dels en friggebodsutställning – 10 kvadratmeter frihet.

–På grund av de lokalförändringar vi skall göra tvingas vi stänga caféet redan den 2 april, men vi hoppas kunna ha caféverksamhet någon annanstans i huset under sommaren, säger biträdande museichef Barbro Melander.

–Vilda planer finns på att använda några friggebodar i samband med vår sommarutställning, på så sätt skulle vi få Kristianstads minsta

café, tillägger Anna Hadders.

Förhoppningarna på tillskotten av en hörsal och den nya konsthallen är stora. Invigningen är planerad till månadsskiftet november / december.

–Vi ser detta som en möjlighet till nystart, säger Barbro Melander.

SUNE JOHANNESSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.