Nyheter

Starta familjehus kostar två miljoner

Det skulle kosta 2 miljoner kronor under första året att starta ett familjehus i den före detta Konsumbutiken på Gamlegårdens centrum, visar den utredning som nu har gjorts.
Nyheter • Publicerad 12 april 2001

Men Folkhälsorådet, som kommit med förslaget, påpekar att tidiga insatser minskar de framtida kostnaderna.

Tanken med ett familjehus, som Folkhälsorådet vill ha i den före detta Konsumbutiken på Gamlegården, är att familjer med problem ska inte behöva snurra mellan olika myndigheter.

Enligt en kartläggning som gjorts av Näsby kännetecknas området av en hög in- och utflyttning. Arbetslöshet är hög och segregation stor. De ensamstående föräldrarna är många, utbildningsnivån låg och brottsligheten hög. Det finns mellan 35 och 40 nationaliteter i området. Många familjer saknar socialt skyddsnät och trycket på barnhälsovården är stort.

Men genom att samla olika myndigheter i ett och samma hus skulle man få en bättre helhetssyn över familjernas behov.

Mödravårdscentral, barnavårdscentral, förskollärare från öppen förskola, socialsekreterare/fältsekreterare och flyktingsekreterare är de verksamheter och personer Folkhälsorådet har tänkt samla i familjehuset. De ska arbeta för bättre hälsa och mot sociala problem.

50-50

Kommunstyrelsen i Kristianstad behandlade förslaget om familjehuset i augusti i fjor. Den beslöt då att ge folkhälsorådet i uppdrag att återkomma med ett detaljerat förslag, med bland annat investerings- och driftskostnader, fördelade mellan huvudmännen barn- och utbildningsförvaltningen, socialförvaltningen och Nordöstra Skånes sjukvårdsdistrikt.

Det har nu lämnats in och visar att den totala kostnaden för investeringar, hyra och personal det första året blir drygt 2,8 miljoner kronor. Av det dras tjänster som redan finns av, vilket ger en sammanlagd kostnad på två miljoner.

Drygt hälften pengarna ska Region Skåne stå för, medan Kristianstads kommun betalar resten.

Kommunstyrelsens arbetsutskott ska diskutera ärendet på onsdag.

Av Matti Stenrosen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.