Nyheter

Stjärtlös gök räddad

Igelkottsungar, en oljeskadad sillgrissla och en kaja är inget vanligt sällskap för en gök. Hos Katastrofhjälp fåglar och vilt, KFV Skåne Sydväst, sitter sedan augusti en halvvuxen gök och väntar på att stjärtfjädrarna ska växa ut.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2008

- Det är en försvarsmekanism hos gökar att släppa fjädrarna om de blir angripna, säger Eva Fallström som jobbar ideellt vid organisationen i Skanör.

Göken skulle egentligen ha varit i Afrika tillsammans med andra fåglar - men den hade varit ett lätt byte för en rovfågel eftersom den inte kan flyga iväg, förklarar Eva Fallström.

När våren kommer på allvar ska göken få återvända till det vilda livet med alla stjärtfjädrarna på plats. Fram till dess består dieten av rullade köttfärsmaskar.

-Det är inte ett normalt liv för den här, men den äter och det är ett tecken på att den inte vantrivs i alla fall.

Katastrofhjälp fåglar och vilt finns på ett fyrtiotal orter i hela landet. Det är mest privatpersoner som lämnar in djuren.

-Många tror att de kan ta hand om små djurungar själv, men privatpersoner har inte de resurserna och det är inte så lätt att ta hand om ett vilt djur, säger Eva Fallström.

(TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.