Annons
Nyheter

Stor publik vid vaktavlösning på Stora torg

Annandag påsk. Uppdaterad 12.41 och med bild 13.07 Cirka 500 personer hade sökt sig till Stora torg i Kristianstad klockan tolv på annandag påsk för att övervara vaktavlösningar med två kungliga högvaktystyrkor framför Kronohuset. Det är hemvärnsmän från nordöstra Skåne som kommande veckoslut ska gå högvakt på Stockholms och Drottningsholms slott som generalrepeterade i Kristianstad.
Nyheter • Publicerad 16 april 2001
på Stora torg på annandagen lockade cirka 500 personer.
på Stora torg på annandagen lockade cirka 500 personer.Foto: Högvaktsavlösningen

– Jag tycker generalrepetitionen gick mycket bra och det var trevligt att det kom så mycket folk och tittade på oss.

Det berättar Lars Näslund i Kristianstad som tränar högvaktsstyrkorna.

Annons

Högvaktsstyrkorna består av hemvärnsmän från Norra Skånska hemvärnsbataljonen i Hässleholm, nordöstra Skånes hemvärnsbataljon och Kristianstads hemvärnsbataljon.

Eslövs hemvärnsmusikkår kommer att spela vid högvakten på Stockholms slott, men hade inte möjlighet att medverka vid generalrepetitionen i Kristianstad.

Högvaktsstyrkorna utgick från Södra Kasern och marscherade sedan Östra Boulevarden till Stora Torg där det blev stor vaktavlösning klockan tolv.

Kamouflageunifom

Hemvärnsmännen kommer att gå högvakten i kamouflageunifomen modell 90 samt vit utrustning: hjälm, handskar och damasker. Beväpningen är automatkarbin AK4.

Högvaktsstyrkor förekom in på 1900-talet endast vid Stockholms slott och utanför Kronohuset i Kristianstad.

Av Lennart Svenezon Tel 044-18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons