Nyheter

Störningar efter stormen avtar

Drygt tiotusen hushåll i södra och västra Sverige var tidigt på söndagsmorgonen fortfarande utan ström efter fredagens storm. Vid18-tiden hade siffran i Skåne sjunkit till tio abonennter. Under söndagen väntas hårda vindar längs kusterna.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2008
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

- Det blir inget lugnt väder, men det blir inte av den digniteten som har varit. Det kan väl bli kuling runt kusterna, det vill säga en 15 meter per sekund. In över land kan man räkna med friska vindar, säger Jonas Höglund, meteorolog på SMHI, till TT.

Telia Sonera hade stora problem med döda telefonlinjer under lördagen, till stor del på grund av de omfattande elavbrotten. Som mest hade uppemot 20 000 av företagets kunder i Götaland svårt att ringa. På söndagsmorgonen var knappt 4 000 i Kronobergs, Jönköpings och Blekinge län drabbade.

Stormen orsakade även stora problem för tåg-, flyg- och vägtrafiken.

I tågtrafiken rådde på totalstopp på bland annat Södra stambanan, och enligt Vägverket föll mellan 1 500 till 2 000 träd ned och blockerade vägar. Tågtrafiken mellan Malmö och Stockholm kom i gång sent på lördagskvällen.

Södra Skogsägarna uppskattar att stormen sammanlagt fällt mellan en miljon och en och en halv miljon kubikmeter skog i Sydsverige. Stormen Per förra året fällde omkring 8,5 miljoner kubikmeter skog inom Södras område. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.