Annons
Nyheter

Storslagen och prisad bok

Nyheter • Publicerad 29 september 2003

Under rubriken "Gudomlig komedi med stråk av sorg" recenserade för ett drygt år sedan Thomas Kjellgren Lars Saabye Christensens roman Halvbrodern.

Boken gav den norska författaren det Nordiska Rådets litteraturpris år 2002. Nu kommer den i pocket, utgiven av Wahlström & Widstrand.

Annons

Kjellgren var positiv och fann att priset hade gått till rätt adress. Han skrev: "I den norska samtidslitteraturen finns flera episka släktkrönikor som signerats Wassmo och Roy Jacobsen, men i Saabye Christensens värld tänker man kanske hellre på Knut Hamsuns särpräglade gestalter eller Göran Tunströms sårbara fantasi. Men mest av allt är Christensen sin egen berättelse."

I Norge är Lars Saabye Christensen aktuell med en diktsamling och en ny roman, "Maskrosfamiljen".

Sune Johannesson

, där han utforskar begreppen sant och osant. Bokens huvudperson Adrian växer upp i Oslo på 1960-talet i en familj full av hemligheter och lögner.

– Berättaren i "Maskrosfamiljen" är milt sagt inte odelat sympatisk. Han har mörka sidor som han inte döljer. Istället för att bli ett offer går han lös på världen. På så sätt överlever han, berättar Lars Saabye Christensen.

Förutom den nya romanen har Lars Saabye Christensen precis gett ut diktsamlingen "Sanger & steiner". Nästa månad startar inspelningen av "Den misunnelige frisør", en spelfilm baserad på en av hans noveller. En barnopera av Saabye Christensen och kompositören Randall Mayers har premiär i Malmö våren 2004.

POCKET
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons