Nyheter

Stort missnöje på försäkringskassan

Försäkringskassan i Skåne går till storms mot Riksförsäkringsverket, vilka till regeringen föreslår en centralisering av handläggning vid exempelvis arbetsskador. – En skåning mår ju naturligtvis mycket bättre av att ärendet utreds i Skåne, säger Kurt Inge Persson, som är direktör för Försäkringskassan Skåne. Försäkringskassans verksamhet måste vara så nära de försäkrade som möjligt, menar han.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2001

Enlig RFV finns det effektivitetsproblem i försäkringskassornas handläggning. Samtidigt finns det variationer mellan de olika kassornas handläggningstider, produktivitet och kvalitet. Ett privat konsultföretag har för RFV: s räkning utrett de organisatoriska problemen och möjligheterna, berättar Adriana Lender, som är avdelningschef på RFV.

– Vi har inte kapacitet för att göra allt sådant här själv, säger hon.

Det är alltså företaget som plockat fram underlaget till förändringsförslagen. Adriana Lender berättar att det är det normalt att privata konsultföretag kallas in – det har gjorts förr och kommer att göras igen.

Enlig Kurt Inge Persson gavs inte konsultföretaget förutsättningar att undersöka de försäkrades behov och krav, vilket enligt honom är det viktigaste av allt i den verksamhet försäkringskassorna bedriver. Han medger att det finns skillnader i handläggningen mellan landets olika försäkringskassor. Det är inte bra, menar han, men samtidigt är centralisering ingen lösning. Speciellt med tanke på att förutsättningarna är olika runtom i landet vad gäller en lång rad förhållanden – såsom exempelvis arbetsmarknad och stads- kontra glesbygdsförhållanden.

– Vi tror att man behöver ha närhet till den försäkrade, säger han.

Hanläggaren bör helt enkelt känna till de förutsättningar som råder i en viss region. Just arbetsskadeförsäkringen är ett område där det finns stora lokala variationer i handläggningen, berättar Adriana Lender.

Enligt henne är det viktigare att man får en mer likformig och snabbare hantering av ärendena, än att man slaviskt låter länsgränserna ange vem som skall göra vad.

Istället bör man undersöka hur enheterna kan bli lagom stora för att de skall vara så effektiva och likställda som möjligt. Förutom argumentet om regionala skillnader vill Kurt Inge Persson framhålla vikten av att den försäkrade har möjlighet att möta sin handläggare. Enligt honom blir denna möjlighet mindre ju större enheterna är.

Adriana Lender anser inte att avståndet kommer upplevas som större i och med en eventuell omorganisation. Som det är nu är ju inte den försäkrade och handläggaren alltid på samma ort, menar hon.

Kurt Inge Persson är rädd för att omorganiseringen kan vara ett första steg mot att göra försäkringskassan till en del av ett utlokaliseringsprojekt – det vill säga placera de centrala enheterna på orter med hög arbetslöshet för att ersätta exempelvis förlusten av olika regementen.

jimmy.vulovic

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.