Annons
Nyheter

Student stod inför rätta för att ha hotat dörrvakt

I dag kom beskedet att onsdagsdiskoteket i kårhuset på högskolan i Kristianstad ställs in tills vidare. Detta för att det varit för bråkigt och stökigt på stället det senaste året. I dag ställdes samtidigt en 23-årig student på högskolan inför rätta för att han hotat en dörrvakt på diskoteket till livet och höjt en tegelsten som till hugg mot vakten.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2001

Sexmästeriet och ordningsvakterna brukar ha en hög toleransnivå när det gäller studenternas onsdagsfirande, veckans så kallade vattenhål. Man har själva försökt ta rätt på bråkstakar och fyllerister genom att helt enkelt avvisa dem från diskoteket. Några studenter har också fått besked om att de blivit portförbjudna på diskoteket.

Men emellanåt har det gått så långt att vakterna känt sig tvingade att kalla på hjälp av polis. En handfull ärenden har hittills till och med hamnat i domstol.

Annons

Veckan före jul dömdes en 24-årig student för att han hotat en bartender när han inte fick beställa öl efter stängningsdags. Straffet blev 40 dagsböter på totalt 1 200 kronor. Tingsrätten ansåg inte att det verbala hotet varit av "någon allvarligare art".

Däremot såg åklagare Malin Paulsson betydligt allvarligare på den händelse som i dag var uppe inför tingsrätten. Hon anser att ett hot med en tegelsten ligger på fängelsenivå. Åklagaren nöjde sig dock med att yrka på villkorlig dom och dagsböter med hänvisning till att den 23-årige studenten tidigare är ostraffad. 23-åringen hade fått brev från sexmästeriet på högskolan om att han inte längre var välkommen till onsdagsdiskot, eftersom han bråkat och varit stökig vid flera tillfällen.

Dessutom berättade 23-åringen själv för tingsrätten att han blivit utkastad en gång i höstas när han tagit med sig en pappförpackning vin in på diskoteket och ertappats.

Trots att han var portförbjuden ställde han sig i kön till diskoteket en onsdagskväll i oktober. När han nått fram till insläppet gav vakten honom besked att han inte fick komma in. Det vägrade 23-åringen dock att finna sig i. – Han började skrika okvädesord mot mig och hotade mig till livet. Sedan gick han runt knuten. Jag trodde han gett upp förösket att komma in. Men efter en stund återvände han, då med en tegelsten i handen. Han höjde den över huvudet som om han måttade till slag och hotade slå ihjäl mig med stenen, berättade ordningsvakten i tingsrätten.

23-åringen medgav att han "inte sagt några trevliga saker" till vakten och förklarade att han förstod att han måste bli straffad för det. Däremot förnekade han bestämt både att han skulle hämtat en tegelsten och att han hotat slå vakten med stenen i huvudet.

Åklagare Malin Paulsson undrade då om 23-åringen varit så berusad att han har några minnesluckor från incidenten med vakten.

– Nej, inte vad jag kan minnas, blev svaret och då kunde varken åklagaren, vakten eller tingsrättens ledamöter låta bli att dra på smilbanden. 23-åringen tycker också att dagsböter kan vara straff nog, inte även en villkorlig dom. Vakten yrkade 5 000 kronor i skadestånd för kränkning. Men det vill 23-åringen inte betala.

– Jag kan inte förstå om vakten sett mig som något större hot eller känt sig kränkt, menar studenten.

Tingsrätten meddelar dom senare. Om några veckor kommer ytterligare ett åtal för hot på högskolans onsdagsdisko upp inför tingsrätten.

Den gången är det en kompis till 23-åringen som ska ställas inför rätta för att han lagt sig i och hotat vakterna när 23-åringen ertappats med vinförpackningen.

Annons

Då fanns det inget tillhygge med i bilden. Vakten känner ändå större obehag efter den händelsen, eftersom han fått veta att 23-åringens kompis på olika sätt försökt ta reda på hans identitetsuppgifter och adress.

– Sådant är alltid obehagligt. Man vet inte vad han tänkt hitta på, säger ordningsvakten.

lennart.svenezon@kristianstadsbladet.se

Av Lennart Svenezon 044-18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons