Annons
Nyheter

Studiebesök på barnintensiven upprör

Är det vanligt med studiebesök på barnintensiven? Vad händer med sekretessen? Tänk på infektionsrisken! En nära anhörig till en familj med för tidigt fött barn har vänt sig till sjukhuschefen på CSK med synpunkter, och för att få svar på frågor om vad som gäller. Detta efter hans egna upplevelser på avdelningen.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2001

Mannen besökte sitt barnbarn på barnintensiven när ett, enligt honom, oanmält studiebesök dök upp. Gruppen, med ciceron, ställde sig på expeditionen mellan de två behandlingssalarna och kunde genom glasrutorna se både barnen, deras föräldrar och andra anhöriga. Och det har upprört.

Verksamhetschefen Mats Edin förklarar i ett svar att blivande mammor, sent i sin graviditet, sedan många år får möjlighet att göra studiebesök på avdelningen för allt för tidigt födda. Besöken görs tillsammans med barnmorska från mödravården.

Annons

Blivande mammor får på det här sättet veta vilka resurser som finns för att ta hand om barnen, om det blir problem i samband med förlossningen. Personalen på neonatalavdelningen har känt att ett eventuellt övertagande inte blir fullt så dramatiskt, om föräldrarna har bekantat sig med lokalerna och sättet att arbeta. Allt för att skapa trygghet kring förlossningen.

Mats Edin förklarar att några andra studiebesök inte sker. Han förklarar också att barnmorskan, eller barnsjuksköterskan på avdelningen, berättar allmänt om i vilka tillstånd barn brukar hamna på barnintensiven, och vilka rutiner som då finns. "Inget ska nämnas om barnen som finns på avdelningen vid det aktuella tillfället. Rutinen är att, när besöket är aktuellt, informera de anhöriga som finns på rummet, och att de som finns där ska få möjlighet att lämna rummet under det korta besöket."

Verksamhetschefen har aldrig tidigare fått någon reaktion på studiebesöken, men lovar att i fortsättningen fundera över om de här besöken kan förberedas bättre inför föräldrar och anhöriga på avdelningen.

Mats Edin lugnar också och påpekar att han inte ser några medicinska risker med besöken. "Är man infekterad är man inte välkommen."

Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons