Annons
Nyheter

Svenska araber till Qatar

Fyra svenska arabhästar och två danska startar i internationella galopplöpningar i Qatar i slutet av mars. Ett verkligt sensationellt tillfälle för den skandinaviska arabgaloppen, som möter shejkeliten och gör upp om närmare 1,4 miljoner kronor i världens största arablöp Qatar International Trophy. Österlenhästen Sakee, fjolårets arabderbyvinnare på Blommeröd, är en av de svenska hästar som startanmälts i en internationell handikapp som rids samma dag, och där prissumman ligger på drygt 400000 kronor.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2001

I Trophylöpningen över 1800 meter startar fjolårets bästa svenska arabgaloppör El Wodkine, 6 år, som nummer 2 av 19 hästar och med 57 kg på ryggen.

El Wodkine finns hos proffstränaren Åsa Borger i Gunnebo utanför Västervik. Andy Auld, mer eller mindre ständig partner i löpen, rider. Hingsten är en svensk uppfödning, från Per-Olof Scherling i Vetlanda, som fortfarande äger hästen.

Annons

I samma löpning startar Danmarks två högst rankade arabgaloppörer Kin Kade Kid och Nockdaun, med Nicholas Cordrey respektive Kim Andersen i sadeln. De går med samma vikt. Kin Kade Kid är engelsk uppfödning, medan Nockdaun är född i Ryssland. I handikapplöpningen över 2400 meter startar de tre övriga svenska hästarna bland totalt 14. Alla tre ska gå med den lägsta vikten, 45 kg.

Skånske Sakee ägs av Staffan Lööf och tränas av Jägersroproffset Bengt Bengtsson. Han kommer att ridas av Kalindi Jarvén från Västergötland.

Från Skåne, närmare bestämt från Kvarnby ett stenkast från Jägersro Galoppbana, åker också proffsjockeyn Anette Jarvén. Hon rider Barett, som är i amatörträning hos Claus Jensen, Skepplanda.

Från Skepplanda kommer också den återstående svenske deltagaren, Chack Matt, som även han tränas av en amatör, ägaren Eva-Lena Ekroth. Han kommer att ridas av Gordon Mc Bride, som bland annat fanns i sadeln när Chack Matt blev svensk derbytvåa 1999.

De skandinaviska galoppörerna möter konkurrens från Qatar, Förenade Arabemiraten, Turkiet, Ryssland, Kuwait, Saudiarabien och Frankrike.

De svenska hästarna flyger från Frankfurt. Innan resan blir verklighet krävs en massa pappersarbete och blodprovstagning för att hästarna ska släppas in i Qatar.

Alla hästar som deltar bjuds på flygresan ner och en veckas uppstallning i luftkonditionerat stall.

Och inte bara det – ägaren plus partner, tränare plus partner, jockey och hästskötare får fritt flyg ner med Qatar Airways. Plus en veckas uppehälle. Ett kanontillfälle, förstås, även om hästen händelsevis inte skulle springa in några pengar ...

Inte minst schejkerna på den arabiska halvön är av hävd mycket intresserade av galopp. De är också stora hästägare inom galoppen med engelska fullblod, inte minst i Storbritannien.

Qatar Airways sponsrade för övrigt svenska arabgaloppderbyt på Blommeröd utanför Höör förra året, och kommer att göra så även i år.

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons