Nyheter

Svenska bönder skär guld

Sveriges bönder har högre lönsamhet än någonsin. Men inkomsterna är ojämnt fördelade och vissa lantbrukare kämpar för sin överlevnad
Nyheter • Publicerad 20 december 2007
Det går bra för svenska bönder och det är framför allt spannmålsproducenterna som skär guld. Bild: Scanpix.
Det går bra för svenska bönder och det är framför allt spannmålsproducenterna som skär guld. Bild: Scanpix.Foto: 

Det är framför allt spannmålsproducenterna som skär guld. Negativa klimateffekter och internationell brist på mat har trissat upp priserna och intäkterna steg med i snitt 65 procent under 2007. För köttproducenterna har det däremot varit ett dystert år. Ökade foderpriser har gjort att vinstmarginalerna har krympt och många djurbönder riskerar att slås ut.

Enligt en rapport om lantbrukets lönsamhet, som har tagits fram av lantbruksorganisationen LRF Konsult, har de svenska bönderna för första gången fått känna på marknadskrafterna.

"För första gången bestämmer marknaden priset i nästan samtliga produktionsgrenar. Vi har fått det positiva trendbrott som vi har önskat oss och som i framtiden kan innebära att lantbrukarna får rätt betalt för de produkter de levererar till konsumenterna", säger Lars-Göran Svensson, lantbruksansvarig på LRF Konsult, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar också att 12 procent av landets mjölkproducenter har lagt ner sin verksamhet under 2007 på grund av bristande lönsamhet. LRF Konsult varnar konsumenterna för att priserna på mejeriprodukter kommer att vara ojämna under ett antal år framöver.

(TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.