Annons
Nyheter

Sverige chockat efter mordet

Anna Lindh lämnar ett land i sorg och vanmakt efter sig. Hennes död sänder chockvågor genom hela samhället. Trots en stor polisinsats var Anna Lindhs mördare på fri fot ett dygn efter knivdådet.
Nyheter • Publicerad 12 september 2003
Polisen bearbetar en stor mängd tips, berättade rikspolischef Sten Heckscher och Carin G|tblad på gårdagens presskonferens. BILD: BERTIL ERICSON/PRESSENS BILD
Polisen bearbetar en stor mängd tips, berättade rikspolischef Sten Heckscher och Carin G|tblad på gårdagens presskonferens. BILD: BERTIL ERICSON/PRESSENS BILDFoto: 

Polisen fortsätter jakten på mördaren med oförminskad styrka.

Ett av spåren som polisen satt sitt hopp till var NK:s övervakningskameror. Men det gav inga ledtrådar eftersom kamerorna inte bandar det som syns utan fungerar som direkta övervakningskameror. Polisen fortsätter att undersöka andra kameror som finns placerade på olika ställen i centrum.

Annons

Nu koncentreras arbetet på att bearbeta tips och vittnesmål.

– Det pågår en febril verksamhet. Vi har fått in en mängd tips. Det är sex personer som bara sitter och svarar i tipstelefonen, säger Louise Lind, informatör vid polisens länskommunikationscentral, till TT. Efter en hel natt av operationer avled Anna Lindh klockan 5.29 på torsdagen. Knivhuggen skadade levern och flera av bukens stora blodkärl och orsakade en massiv blödning.

Ett par timmar efter midnatt började hennes tillstånd att förbättras något, men klockan 04.30 inträffade en hastig försämring.

– Detta orsakades inte av ytterligare stor blödning. Den snabba förändringen bestod av en försämrad lungfunktion, omedelbart följt av en sviktande cirkulation, uppgav Lars Irestedt, verksamhetschef på Karolinska sjukhuset och en av de behandlande läkarna.

Strax efter klockan nio på morgonen tog en uppenbart skakad statsminister Göran Persson till orda vid en presskonferens i Rosenbad, efter en minnesstund med regeringskretsen:

–Våra tankar går närmast till Annas familj, maken Bo, barnen och andra närstående. Vi är många som känner med dem. Det som hänt känns overkligt.

Utanför landets officiella byggnader vajade flaggor på halv stång medan det ofattbara höll på att sjunka in. Anna Lindh överfölls och knivskars av en okänd gärningsman strax efter klockan 16 på onsdagen under ett privat besök på varuhuset NK i centrala Stockholm

Tillsammans med en väninna gick hon in på NK via entrén vid hörnet Regeringsgatan-Hamngatan. Därefter åkte de rulltrappa direkt upp till butiken där Anna Lindh blev nedstucken.

I samma riktning flydde gärningsmannen efter dådet.

– Spåren efter mannen slutar där Anna Lindh kom in på varuhuset, säger Leif Jennekvist, chef för länskriminalen, som leder spaningsarbetet.

Annons

Mördaren beskrevs av vittnen som lite kraftigt byggd, eventuellt med flera lager kläder och "härjad" till utseendet. De fynd som polisen gjort på och kring mordplatsen undersöks på Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping. Det gäller bland annat en jacka, en keps och en kniv.

Mer än ett dygn efter mordet på utrikesminister Anna Lindh är hennes mördare fortfarande på fri fot.

– Vi jobbar på bred front och förutsättningslöst. I dag har vi bearbetat uppgifter vi fått in, till exempel tips och vittnesuppgifter. Vi har försökt bredda det här genom att ha tipstelefon och möjligheten att lämna tips på NK, säger Mats Nylén, informatör vid Stockholmspolisen, till TT på torsdagskvällen.

Polisen har nu ett stort antal uppslag att jobba med.

– Men jag vill inte gå in på vilka uppgifter vi fått.

Under onsdagen sökte polisen igenom flera platser, bland annat ett garage i centrum.

– Man undersöker lokaler och fastigheter där vi får in konkreta tips om att det kan finnas intressanta saker eller personer.

Mats Nylén vill inte gå in på om några sådana genomsökningar gjorts under torsdagen. Inte heller om det genomförts några husrannsakningar.

Polisen har hittat en kniv som kan ha använts vid mordet.

Men vid 21-tiden hade Mats Nylén inga uppgifter om att undersökningen av den gett något resultat.(TT)

STOCKHOLM ROCK
STOCKHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons