Tankar från sidan
Ett sätt att göra kultursida på är att göra det i tidningsformat. Det är det vanligaste – och bästa. Här finns regelbundenhet, samspel mellan bild och ord, möjlighet till en mix av fördjupning och korta nyhetstexter och friheten för läsaren att ta del av innehållet när tid och lust ges. Under mina år som kulturredaktör har jag dagligen sett morgondagen växa fram framför mina ögon. Efter att först ha planerat kultursidans utformning ser jag till att den förverkligas och sprids ut i landet. I detta finns en stor tillfredsställelse.
Händelser under den senaste tiden inom media visar allt tydligare på kultursidans betydelse. Inte bara som en bevaknings- och debattsida, utan även som en ventil för det fria ordet. Ambitionen för vår sida måste vara att kombinera aktualitet med tidlöshet och förbli en öppen sida.
Om det blir som tänkt kommer det på denna sida, i skiftet mellan vinter och vår, en artikelserie om media i allmänhet och kulturmedia i synnerhet. Andra planer i vår är att förbättra bevakningen av barn- och ungdomslitteratur, samt återuppta en musiksida inriktad på den klassiska musiken.
Under hösten har tidningen gjort en allt mer ambitiös satsning på en Internet–upplaga. Vi har fått www som förnamn och det betecknande efternamnet se. Här kan ni numera även finna kulturmaterialet, men om webben skall bli något eget – och inte bara erbjuda en större tillgänglighet – behövs fler unika ingredienser. För kulturens del ser jag framförallt två positiva utvecklingsmöjligheter; dels ett recensionsarkiv, dels en ökad kontaktyta mellan läsare och redaktör/skribenter.
Papperskulturen förblir ryggraden, med webben som ett komplement och arkiv. Framöver kommer nätet att ge fler möjligheter och förmodligen lär kultursajten så småningom även innehålla egna originalsaker. Men allt har sin tid och vem har bråttom. När jag skulle hjälpa till därhemma brukade min far tjata om hans chef på fabriken, nu är vi inne på 50–talet: ”Det syns aldrig hur lång tid ett jobb har tagit, bara hur väl det är gjort.” Förmodligen inget vanligt arbetsledaruttalande numera.
Ett tredje sättatt sprida och arbeta med kulturmaterialet får sin början om exakt två veckor. Då inleds en ny föreläsningsserie, ett samarbete mellan Kristianstadsbladet och Stadsbiblioteket, som har getts rubriken Tankar från sidan. Under våren blir det fem föreläsningar, snarare: kulturmöten, på plan 3 i tidningshuset. Start siste januari.
Avsikten är att ge kultursidan ett ansikte i staden, att låta flera av de skribenter som enbart är kända genom sin byline kliva in i rummet och föra en diskussion kring sina ämnen, att skapa fler kontaktytor genom att låta skribenter och läsare mötas, samt att utöka kultursidan med en annan sida. Dessutom är bra föreläsningar och samtal ett givande och roligt sätt att gå vidare.
Programmet presenteras nedan. Först ut är ett samtal om samtidskonsten mellan Skånes tre mest personliga konstchefer: Marika Wachtmeister (Wanås), Göran Christenson (Malmö konstmuseum) och Thomas Millroth (Ystads konstmuseum). Samtalsledare är kulturskribent Thomas Kjellgren. Wachtmeister och Kjellgren, två av denna sidas trotjänare.
Om tekniken vill kommer alla kultursamtal att direktsändas på www.kristianstadsbladet.se och ligga kvar där som en ljudfil, för den som eventuellt vill ta del av samtalet vid ett senare tillfälle.
Tankar från sidan, våren 2001:
31/1 Konstens rörelse – i och mot tiden.
Ett samtal om konsten i vår tid och institutionernas ansvar. Med Thomas Millroth, Göran Christenson och Marika Wachtmeister. Samtalsledare: Thomas Kjellgren
28/2: Kampen för det fria ordet.
Litteraturvetaren Claes–Göran Holmberg föreläser om den svenska pressens historia. Chefredaktör Peter Melin inleder.
28/3: Jazz – snack och musik.
Musikskribenten och före detta jazzgeneralen BengtBMånsson spelar och pratar jazz med en gäst.
25/4: Konsten att teckna serier.
Konstnären och serieskribenten Anders Blomdahl och serietecknare Mats Kjellblad guider oss i serietecknandets konst. Ryktet säger att det kan bli inslag av live–tecknande.
30/5: Boktips för hängmattan.
Kritiker och bibliotekarier ger förslag på sommarläsning.