Annons
Nyheter

Tips om Verdi

Nyheter • Publicerad 22 januari 2001

Att njuta av Verdi. Det finns stora möjligheter att njuta av Verdi utan att lämna bostaden, till exempel i musikradions P2. På senare år har man börjat sända matinéerna från Metropolitan (halv två i New York, kl 19.30 i Sverige), som gått i radio i USA i sextio år. På lördag, på 100–årsdagen av Verdis död, kommer Aida direkt från Metropolitan med bland andra Luciano Pavarotti.

Olika satellit-tv-kanaler har mycket att erbjuda. Verdiåret inleddes redan den 16 november med stor konsert på La Scala i Milano, en konsert som har sänts på italienska Rai Tre. Den tyskfranska kulturkanalen Arte sänder på lördag Verdis Requiem med äkta paret Roberto Alagna och Angela Gheorghiu bland solisterna, med Berlinffilharmonikerna under Claudio Abbado, som också har med sin favoritkör, den från Sveriges Radio!

Annons

Vidare en Falstaff den 25 april från Påskfestivalen i Salzburg med Bryn Terfel i titelrollen, samt ett par dokumentärer om Verdi (31 januari och 29 april). En annan pålitlig kulturkanal är tyska 3 Sat.

Cd-utgivingen av Verdi-musik är diger. Nämnas kan att Universal – som har skivbolagen Decca, Philips och Deutsche Grammophon i sitt stall – har lagt upp en Verdi-sajt på sin hemsida med en hel del läsning om Verdi, men där man också presenterar årets skivutgivningar: Falstaff under John Eliot Gardiners ledning, tre av Verdis mindre kända operor, Bocelli sjunger Verdi–arior, ett stjärngäng kommer med Requiem, körmusik, Greatest hits, med mera. Adressen är www.viva–verdi.com

Om man vill lämna hemmet har Det Kongelige i Köpenhamn premiär på Otello den 3 februari och Malmö Musikteater tar åter upp Peter Oskarssons uppsättning från 1994 av Rigoletto, premiär den 24 mars med Loa Falkman och Dilbér.

Och den som har gott om pengar och tid kan resa runt i världen och utan svårighet fylla året med Verdiuppsättningar. Le Monde de la Musique har hundratals tips. Bara av La Traviata nämner man ett tjugotal produktioner. Råkar man till exempel befinna sig i Turin i Italien i maj, kan man gå på Teatro Regio och se vår egen Tito Beltrán, som vi också har kunnat höra i Kristianstad.

KJELL A JOHANSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons